Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΞΥΠΝΙΟΙ





Τι σχέση έχουν ο Μαρξισμός και η ψυχανάλυση. Καμιά, απαντούν και ο μαρξισμός και η ψυχανάλυση.

Και οι δύο διέσχισαν τον 20 αιώνα και άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους.
Ο Οσσίπ Μαντελστάμ, ποιητής μάρτυρας του σοβιετικού ολοκληρωτισμού, γράφει : « η σπονδυλική στήλη του εικοστού αιώνα είναι τσακισμένη».

Ο θρίαμβος της επιστημοσύνης στην αυγή του αιώνα είχε προβλέψει λαμπρές σελίδες της ανθρωπότητας. Είχε προβλέψει ακαταμάχητη υλική πρόοδο που θα ξαλάφρωνε τον άνθρωπο από τις δυστυχίες του.
Στη τροχιά της συνεχούς προόδου τάχτηκαν και οι επιστήμονες και οι πολιτικοί ηγέτες. Η πολιτική έγινε επιστήμη και η επιστήμη έγινε πολιτική.
Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν συνάμα πολιτικά εργαλεία και επιστημονικές θέσεις. Η πολιτική όταν αποφάσισε να γίνει επιστημονική εγκατέλειψε τον ηθικό ορίζοντα. Η αποτελεσματικότητα καθιερώθηκε ως μοναδική αξία.
Ο σκοπός αγίασε κάθε μέσο.

Η ευρωπαϊκή σκέψη απαλλαγμένη από την ιδέα του θεού έστησε ναούς του καθαρού νου, της επιστήμης. Οι εφαρμογές του επιστημονικού συλλογισμού κορυφωθήκαν στη διάρκεια των δύο πολέμων.
Η απελευθέρωση του ανθρώπου έγινε φτηνή ιδεολογία λαϊκής κατανάλωσης.
Ιδεολογία είναι το λεκτικό πρόσχημα στο όνομα του οποίου μπορεί να διαπραχθεί οτιδήποτε.
Η ψυχανάλυση δημιουργήθηκε από ένα γιατρό ως θεραπευτική τεχνική. Ατυχώς ο δημιουργός της επιδόθηκε σε ώρες σχόλης σε ανθρωπολογικές αναζητήσεις και γενικεύσεις. Πάνω σ αυτές στήθηκε το ικρίωμα της ψυχαναλυτικής τεχνικής.

Τα φροϋδικά σενάρια έγιναν ιδεολογία και παγκοσμιοποιήθηκαν. Έγιναν παγκόσμιες σταθερές. Οι ιδεοληψίες των Βιεννέζων αστών μεταφέρονται στα παθιασμένα βαλκάνια, στην υπερήφανη Ιβηρική, στην μακρινή Ασία ως να ήταν αμερικανικό τραπεζογραμμάτιο.

Το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα μπήκε στην κυκλοφορία ως ψυχικό δολάριο η ως επαναστατικό κλισέ. Η ψυχανάλυση έγινε ιδεολόγημα ευρείας κυκλοφορίας και συνάντησε το μαρξισμό.

Ο Μαρξ περίγραψε αριστοτεχνικά και ερμήνευσε με προσωπικό στυλ την 18η του Μπρυμαίρ. Ο Φρόυντ διηγήθηκε με γλαφυρότητα τις ιστορίες των υστερικών στη Βιέννη και πρότεινε ερμηνείες.
Ο Μαρξ θέλει να σώσει την ανθρωπότητα. Προσδοκία που οδηγεί αυτόματα στην ιδεολογία. Ανθρώπους που έχουν λογιών βάσανα συναντάμε καθημερινά. Ανθρωπότητα είναι μια ιδέα του Ευρωπαϊκού διαφωτισμού.

Ο Φρόυντ αρκέστηκε στη προσπάθεια να ανακουφίσει κάποιους συμπολίτες. Βάζοντας τους να ονειρεύονται ξύπνιοι.

1/05

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπάχαλο

  Τα τελευταία χρόνια, όλο και συχνότερα ακούμε στις ειδήσεις, ως γενικό χαρακτηρισμό κάθε «ακραίας» πολιτικής/κοινωνικής διαμαρτυρίας, το ν...