Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Αποπροσανατολισμός


Πόσο απέχουμε από το 532μ.Χ.; Μάλλον υπολειπόμεθα.... Είμαστε πολύ πίσω.
Τότε τουλάχιστον οι οργανωμένοι ενωμένοι(!), με πρόσχημα την οπαδική τους ταυτότητα και με το γηπεδικό συνθημα "Νίκα", εξεγέρθηκαν για τα "οφσάιντ" του Ιουστινιανού στη φορολογία.
Την Κυριακή οι οργανωμένοι, για τα οφσαιντ του Κατσουράνη και του Τζιμπούρ, αγανακτισμένοι ή ενθουσιασμένοι, μακάριοι ή εξοργισμένοι παρέμειναν χωρισμένοι και ξέχασαν τα οφσάιντ του απτόητου ποδηλάτη με τα καγιάκ και τα γυμναστήρια που έβαλε χέρι στο λαϊκό εισόδημα, ανέτρεψε τις εργασιακές σχέσεις, απελευθέρωσε την ανεργία και συνέχιζει τη σπατάλη στις δημόσιες δαπάνες, ξέχασαν ότι ο Παπανδρέου έχει γίνει υπ' αριθμόν 1 δημόσιος κίνδυνος,ξέχασαν ότι υπέταξε την Ελλάδα για τα επόμενα τριάντα χρόνια σε δανειστές δυνάστες.
Θα λέγαμε ότι οι «Βένετοι» και οι «Πράσινοι» θύμιζαν αρκετά σε πάθος και αφοσίωση τους σημερινούς συνδέσμους φιλάθλων, ιδιαίτερα τη «Θύρα 7» του Ολυμπιακού και τη «Θύρα 13» του Παναθηναϊκού. Οι ιστορικοί χαρακτηρίζουν του δήμους κάτι ανάμεσα σε συμμορία και πολιτικό κόμμα, καθώς συχνά προσπαθούσαν να επηρεάσουν τις πολιτικές αποφάσεις.
Το 531, ένας «βένετος» και ένας «πράσινος» συλλαμβάνονται με την κατηγορία της δολοφονίας και καταδικάζονται σε θάνατο διά απαγχονισμού. Ο Ιουστινιανός, δεδηλωμένος οπαδός των Βένετων, μετατρέπει τη θανατική ποινή σε φυλάκιση. Οι «Πράσινοι» και «Βένετοι» αξιώνουν την πλήρη απαλλαγή τους. Ο αυτοκράτωρ, όμως, τους αγνοεί.

Στις 11 Ιανουαρίου του 532 ξεσηκώνονται, πυρπολούν κτίρια, πολιορκούν το παλάτι και προξενούν ζημιές ακόμη και στην Αγία Σοφία. Η ιαχή «Νίκα» δονεί την ατμόσφαιρα. Είναι το σύνθημα που φώναζαν στον Ιππόδρομο για να εμψυχώσουν τους αρματοδρόμους.

Το πλήθος των εξεγερμένων όλο και μεγαλώνει, καθώς ο λαός δυσφορούσε για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του αυτοκράτορα, τη βαριά φορολογία και την κρατική αυθαιρεσία. Απαιτεί την παραίτηση του Ιωάννη Καππαδόκη (Υπουργού Οικονομικών της εποχής) και του διάσημου νομομαθούς Τριβωνιανού.

Την κατάσταση επιχειρούν να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους οι συγκλητικοί και οι ευγενείς, που έβλεπαν τα δικαιώματά τους να ψαλλιδίζονται από τις μεταρρυθμίσεις του Ιουστινιανού. Συγκεντρώνονται στον Ιππόδρομο και ανεβάζουν στο θρόνο τον Υπάτιο, ανιψιό του πρώην αυτοκράτορα Αναστάσιου.

Ο Ιουστινιανός αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση. Είναι καινούργιος στην εξουσία και έχει ένα σωρό σκοτούρες, με τους Πέρσες στα ανατολικά της αυτοκρατορίας. Για μια στιγμή περνά από το νου να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη. Η αυτοκρατορική σύζυγος, η δυναμική και αποφασιστική Θεοδώρα, γρήγορα τον μεταπείθει και οι στρατηγοί Βελισάριος και Μούνδος αναλαμβάνουν δράση. Εγκλωβίζουν τους επαναστάτες στον Ιππόδρομο και κυριολεκτικά τους κατασφάζουν. Η καταστολή της «Στάσης του Νίκα» στις 18 Ιανουαρίου του 532 άφησε πίσω της 30.000 νεκρούς.

Η Πόλη γνώρισε την χειρότερη περίοδο εσωτερικής βίας και αναταραχής στην ιστορία της.
Από το 532 ως τα σήμερα οι «Βένετοι» και οι «Πράσινοι» παραμένουν χωρισμένοι. Και υπάρχουν πολλοί λόγοι, πολλές σκοπιμότητες για να παραμείνουν εσαεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απογείωση 1976

 Στην εξέδρα του αποχαιρετισμού  το  μαντήλι που ανέμισες  ένα τόνο πιο σκούρο απ' τη θάλασσα δύο απ' τον ουρανό τρύπα σκοτεινή στα ...