Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013


Transformation Tarot Card
Ελπίδα
Χαμένος μέσα στη ζούγκλα

Η χαρά της αγάπης μπορεί να υπάρξει μόνο αν έχεις γνωρίσει τη χαρά της μοναχικότητας, επειδή μόνο τότε έχεις πράγματι κάτι να μοιραστείς με άλλους. Διαφορετικά, δυο ζητιάνοι που συναντιούνται, που μένουν κολλημένοι ο ένας στον άλλον, δεν μπορούν να είναι ευδαίμονες. Θα δημιουργήσουν δυστυχία ο ένας για τον άλλον, γιατί καθένας τους έλπιζε, και έλπιζε μάταια, ότι, ΄΄Ο άλλος θα με κάνει πλήρη.΄΄ Ο άλλος ελπίζει το ίδιο. Δεν μπορούν να κάνουν ο ένας τον άλλον πλήρη. Είναι και οι δύο τυφλοί΄ δεν μπορούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο.

Εχω ακούσει για ένα κυνηγό που χάθηκε μέσα στη ζούγκλα. Επί τρεις ημέρες δεν έβρισκε κανέναν να τον ρωτήσει πώς να βγει έξω και τον έπιανε όλο και πολύ ο πανικός΄ τρεις ημέρες χωρίς τροφή και τρεις ημέρες συνεχούς φόβου για τα άγρια ζώα. Επί τρεις ημέρες δεν μπόρεσε να κοιμηθεί΄ καθόταν ξύπνιος πάνω σε κάποιο δέντρο, με το φόβο μήπως δεχτεί επίθεση. Υπήρχαν φίδια, υπήρχαν λιοντάρια, υπήρχαν άγρια ζώα.

Την τέταρτη ημέρα νωρίς το πρωί είδε έναν άντρα που καθόταν κάτω από ένα δέντρο. Μπορείς να φανταστείς τη χαρά του. Ετρεξε, αγκάλιασε τον άνθρωπο και είπε, ΄΄Πόσο είμαι χαρούμενος!΄΄ Και ο άλλος άνθρωπος τον αγκάλιασε και ήταν και οι δυο εξαιρετικά ευχαριστημένοι. Μετά ρώτησαν ο ένας τον άλλο, ΄΄Γιατί είσαι τόσο πολύ χαρούμενος;΄΄

Ο πρώτος είπε ΄΄Είχα χαθεί και περίμενα να συναντήσω κάποιον.΄΄ Και ο άλλος είπε, ΄΄Κι εγώ έχω χαθεί και περιμένω να συναντήσω κάποιον. Αλλά αν έχουμε χαθεί κι οι δυο, τότε η μεγάλη χαρά είναι απλώς κουτό πράγμα. Τώρα λοιπόν θα είμαστε χαμένοι μαζί!΄΄

Αυτό ακριβώς συμβαίνει: νιώθεις μοναξιά, ο άλλος νιώθει μοναξιά, συναντιόσαστε τώρα. Πρώτα ο μήνας του μέλιτος: η ευτυχία εκείνη που συνάντησες τον άλλο, τώρα δεν θα νιώθεις πια μοναξιά. Αλλά μέσα σε τρεις ημέρες, ή, αν είσαι αρκετά ευφυής, τότε μέσα σε τρεις ώρες... εξαρτάται πόσο ευφυής είσαι. Αν είσαι ανόητος, τότε θα πάρει περισσότερο καιρό, γιατί δεν μαθαίνει ο άνθρωπος΄ αλλιώς, ο ευφυής άνθρωπος μπορεί αμέσως να δει μετά από τρία λεπτά: ΄΄Τι προσπαθούμε να κάνουμε; Δεν θα συμβεί τίποτε. Ο άλλος έχει την ίδια μοναξιά με μένα. Θα ζούμε τώρα μαζί, δυο μοναξιές μαζί. Δυο πληγές μαζί δεν μπορούν να βοηθήσουν η μια την άλλη να γιατρευτεί.΄΄

Είμαστε μέρος ο ένας του άλλου΄ κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί. Ανήκουμε σε μια αόρατη αλλά απέραντη ήπειρο. Οι εμπειρίες όμως αυτές συμβαίνουν σε ανθρώπους που πραγματώνουν τον εαυτό τους, που αγαπούν τόσο πολύ τον εαυτό τους ώστε να μπορούν να κλείνουν τα μάτια τους και να μένουν μόνοι και να είναι απόλυτα ευδαίμονες. Αυτό ακριβώς το νόημα έχει ο διαλογισμός.

Διαλογισμός σημαίνει να είσαι πανευτυχής μέσα στη μοναχικότητά σου. Οταν όμως γίνεσαι πανευτυχής μέσα στην μοναχικότητά σου, σε λίγο η ευτυχία είναι τόση πολλή που δεν μπορείς να την χωρέσεις. Αρχίζει να ξεχειλίζει από σένα. Κι όταν αρχίζει να ξεχειλίζει από σένα, γίνεται αγάπη.

Ο διαλογισμός επιτρέπει να συμβεί η αγάπη. Και οι άνθρωποι που δεν έχουν γνωρίσει τον διαλογισμό δεν θα γνωρίσουν ποτέ την αγάπη. Μπορεί να υποκρίνονται ότι αγαπούν, αλλά δεν μπορούν. Απλώς θα υποκρίνονται΄ επειδή δεν έχουν να δώσουν τίποτε, δεν ξεχειλίζουν. Η αγάπη αποτελεί μοίρασμα. Πριν όμως μπορέσεις να την μοιράζεσαι με τους άλλους, πρέπει να την έχεις! Το πρώτο πράγμα θα πρέπει να είναι ο διαλογισμός.

Ο διαλογισμός είναι το κέντρο, η αγάπη είναι η περιφέρειά του. Ο διαλογισμός είναι η φλόγα, η αγάπη είναι η ακτινοβολία της. Ο διαλογισμός είναι το λουλούδι, η αγάπη είναι το άρωμά του.

1 σχόλιο:

Απογείωση 1976

 Στην εξέδρα του αποχαιρετισμού  το  μαντήλι που ανέμισες  ένα τόνο πιο σκούρο απ' τη θάλασσα δύο απ' τον ουρανό τρύπα σκοτεινή στα ...