Θα τους ταράξουμε στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ!

 Σύντροφοι
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου που ολοκληρώθηκε με το πραξικόπημα της 11ης Ιουνίου, δημιούργησε συνθήκες  και απελευθέρωσε δυνάμεις  τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να τις αναγνωρίσουμε και να τις αξιοποιήσουμε.
Η ΕΡΤ δεν έκλεισε στις  11 Ιουνίου. Ήταν κλειστή από καιρό.  Κι οι όποιες προσπάθειες –ανοίγματα, επιχειρήθηκαν από τους εργαζόμενους, αντιμετωπίστηκαν από τη συμμορία που αμέσως μετά τις εκλογές  του περσινού Ιούνη, ανέλαβε το έργο της πλήρους απαξίωσής της,  πότε με αυταρχικότητα, πότε με εσκεμμένη ασάφεια στις απαντήσεις τους, στα καίρια ερωτήματά μας, αλλά και με παραπλανητικές δηλώσεις που στόχευαν να δημιουργήσουν απατηλές εντυπώσεις για τις σκοτεινές τους προθέσεις.
Η ΕΡΤ άνοιξε στις 11 Ιουνίου, άνοιξε στην κοινωνία, που ανταποκρίθηκε στο σοκ, όχι με τα αναμενόμενα από τους πραξικοπηματίες κανιβαλιστικά αντανακλαστικά, αλλά με συσπείρωση που οδήγησε την τρικομματική κυβέρνηση στην πρώτη της μεγάλη ήττα.
Τα εκατομμύρια των ακροατών και τηλεθεατών που από την πρώτη στιγμή συντονίστηκαν με όποιο τρόπο, στο αλληλέγγυο δίκτυο μετάδοσης του σήματος μας,  που αμέσως δημιουργήθηκε και συνεχώς διευρύνεται, φανερώνουν πως η κοινωνία έχει ανάγκη από αδέσμευτες φωνές στην ενημέρωση.  Ο πήχης σηκώθηκε ψηλά. Η ΕΡΤ που άνοιξε στις 11 Ιουνίου έδειξε καθαρά τι είδους ενημέρωση θέλουμε.
1500 εκατομμύρια ώρες τηλεθέασης και ακρόασης  και 6 εκατομμύρια μοναδικοί επισκέπτες παγκοσμίως  σε μία μόλις εβδομάδα, ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και αποκαλύπτουν  το όραμα για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση που εμείς θέλουμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε.
Το πείραμα της αυτοδιαχειριζόμενης  ΕΡΤ που άστραψε και φώτισε, αμέσως μετά  το μαύρο που πήγαν να επιβάλλουν οι σκοταδιστές, εντολοδόχοι της τρόικας και των ιδιωτών, πέτυχε απόλυτα.  Παντού: στη Μεσογείων, στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών των μεγάλων πόλεων. Παντού οργασμός.
 Εργαζόμενοι και εθελοντές αλληλέγγυοι  καλλιτέχνες που κάθε βράδυ δίνουν συναυλίες, πνευματικοί άνθρωποι που καθημερινά δηλώνουν τη συμπαράστασή τους, συνθέτουν τον υπέροχο κόσμο που αντιστέκεται στη λαίλαπα και προσφέρει ελεύθερη αντικειμενική ενημέρωση, πολιτισμό, τον υπέροχο κόσμο που αγωνίζεται με αυταπάρνηση για την αξιοπρέπεια, την ελευθερία του λόγου, την ανθρωπιά.
 Αυτό που προέκυψε ήταν εντελώς απρόβλεπτο: απολυμένοι, οι οποίοι, αντί να πάνε στα σπίτια τους, παραμένουν στην εταιρία. Και αντί να απεργούν, εργάζονται. Τόση πολλή εργασία και χαρά δεν έχει ξαναδεί η ΕΡΤ. Παραλλάζοντας τη φράση του Ηλία Ηλιού: «Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα», εμείς ταράζουμε την κυβέρνηση στην εργασία.Θα τους ταράξουμε στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ! Και το πιο ωραίο: Το πρόγραμμα που βγάζουμε στον αέρα είναι, παρά τις αναπόφευκτες ελλείψεις του, εκατό φορές ελκυστικότερο από το παλιό. Τέτοιο πράγμα είναι ακατανόητο, δεν «πιάνεται», δεν ελέγχεται, δεν χειραγωγείται.

Το άνοιγμα της αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ δημιούργησε ένα μέτρο σύγκρισης, που καταδικάζει σε αποτυχία τον οποιονδήποτε σχεδιασμό της δεξιάς κυβέρνησης των αδέξιων μαθητευόμενων μάγων.
 Η αυτοδιαχείριση είναι ο γνήσιος τρίτος δρόμος, ο πραγματικά δημόσιος και δημοκρατικός. Η χειραφέτηση των εργαζομένων δημιούργησε ένα νέο πολύτιμο κεκτημένο : την πολιτική και εργασιακή αυτονόμηση. Τώρα είναι η ώρα να παλέψουμε για τη θεσμική του κατοχύρωση.
Και κάτι ακόμα που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Το μήνα που πέρασε και ήταν προγραμματισμένο και προμελετημένο και πολύ καλά στημένο, να  περάσουμε στη νέα ψηφιακή εποχή Digea, με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση απούσα από τις διαβουλεύσεις… έγινε – επισπεύστηκε. μια άλλη μετάβαση, η μετάβαση στην διαδικτυακή ραδιοτηλεόραση, με τα εκατομμύρια ακροατών - τηλεθεατών που για πρώτη φορά συντονίστηκαν μέσω διαδικτύου.  Άκουσαν web radio και είδαν web tv
Αυτό το γεγονός επιβάλλεται να το αξιοποιήσουμε και να είμαστε παρόντες και πρωτοπόροι.

Ευχαριστώ.
Γιώργος Παπαζαχαρίου Δέλτα Φαλήρου 11/07/2013

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«αρμονία αφανής, φανερής κρείττων».

Από πού και γιατί. Συκώτι - Σύκο

Η ΕΡΤ είναι και οφείλει να είναι ένας γυάλινος πύργος που οι πραγματικοί του ιδιοκτήτες, οι πολίτες, γνωρίζουν τα πάντα και ελέγχουν τη λειτουργία της.