Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Οι δράσεις της ΕΡΤ κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης (2015-2016)

Η ΕΡΤ με την επαναλειτουργία τον Ιούνιο του του 15, επικεντρώθηκε στο προσφυγικό ζήτημα και καθώς η κρίση οξυνόταν, με όλα τα μέσα που διαθέτει, πολλαπλασίασε τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της για παροχή βοήθειας και ενημέρωσης προς τους πρόσφυγες, συντονισμό των φορέων και ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Τα κεντρικά ραδιόφωνα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και όλοι (19) οι περιφερειακοί σταθμοί στην επικράτεια, από την πρώτη στιγμή παράγουν ενημερωτικές εκπομπές για το προσφυγικό. Πρώτη η ΕΡΑ Αιγαίου στη Λέσβο, όπου οι αφίξεις πριν τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, ήταν κατά χιλιάδες ημερησίως, μετετράπη σε κόμβο συλλογής και παροχής ειδών πρώτης ανάγκης, τροφίμων και φαρμάκων.
 Στη συνέχεια ακολούθησαν τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ3 και οι υπόλοιποι περιφερειακοί σταθμοί, είτε μετατρεπόμενοι σε κέντρα συλλογής, (ΕΡΤ ΣΕΡΡΩΝ, ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ, ΕΡΤ, ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΕΡΤ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ, ΕΡΤ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΕΡΤ ΒΟΛΟΥ, ΕΡΤ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΕΡΤ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ) είτε στηρίζοντας πρωτοβουλίες εθελοντικών οργανώσεων και φορέων. http://ert4refugees.ert.gr/
ΕΡΤ Σερρών Φεβουάριος- Μάρτιος 2016: Συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες.
 ΕΡΤ Φλώρινας Οκτώβριος 2015: Συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη σε συνεργασία με το Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας 102 FM και την ΕΡΤ 3. Σεπτέμβριος 2016: Η ΕΡΤ Φλώρινας κερδίζει διάκριση (6η θέση) στο διεθνή ραδιοφωνικό διαγωνισμό URTI, με το ντοκιμαντέρ «Δυο γυναίκες από τη Συρία» της δημοσιογράφου Σοφίας Ζουζέλη, που περιγράφει πτυχές του προσφυγικού.
ΕΡΤ Τρίπολης: Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μέχρι σήμερα δεν έχουν φιλοξενηθεί πρόσφυγες. Για το λόγο αυτό οι δράσεις της ΕΡΤ Τρίπολης για το προσφυγικό τη διετία 2015 έως σήμερα περιορίζονται μόνο στην οργάνωση Μαραθωνίων για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τη συμμετοχή και στήριξή μας σε άλλους φορείς που αρκετές φορές οργάνωσαν εκδηλώσεις για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. Επίσης οργανώσαμε ειδικές ενημερωτικές εκπομπές για το προσφυγικό ζήτημα στέλνοντας το μήνυμα στις τοπικές κοινωνίες ότι η χώρα μας είναι μια ζεστή αγκαλιά για όποιον την έχει ανάγκη.
 ΕΡΤ Ρόδου: Στα πλαίσια του προσφυγικού ζητήματος, η ΕΡΤ Ρόδου δεν έχει διοργανώσει συγκεκριμένες δράσεις. Η συμβολή του Σταθμού στο συγκεκριμένο θέμα έγκειται στην: - Πλήρη δημοσιογραφική κάλυψη και καθημερινή παρουσίαση του προσφυγικού ζητήματος, το κρίσιμο καλοκαίρι του 2015, ιδίως στα νησιά Κω και Λέρο. - Προβολή και ανάδειξη του έργου των εθελοντικών οργανώσεων και των φορέων που ασχολήθηκαν με τα προβλήματα των προσφύγων στα νησιά. - Στήριξη κάθε πρωτοβουλίας που ανέλαβαν τοπικοί φορείς για την συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. Ο Σταθμός μας συνεχίζει, μέχρι σήμερα, να προβάλει οποιαδήποτε δράση αφορά τα θέματα των προσφύγων στη χώρα μας.
 ΕΡΤ Καλαμάτας: Η ΕΡΤ Καλαμάτας στο διάστημα από την επαναλειτουργία της μέχρι σήμερα, δεν έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις για το προσφυγικό, πέραν της ειδησεογραφικής κάλυψης του θέματος. Κι αυτό γιατί στην περιοχή μας, δεν υπάρχει έντονο πρόβλημα με εισροή μεταναστών, καθώς στα δύο χρόνια ελάχιστες φορές έχει προκύψει θέμα κι αυτό σε επίπεδο εντοπισμού τους σε θαλάσσια περιοχή της Μεσσηνίας, παραμονής τους από μερικές ώρες έως μια δυο μέρες και προώθησής τους σε δομές στην Αθήνα ή αλλού. Άλλωστε, οργανωμένη δομή έστω για προσωρινή φιλοξενία προσφύγων δεν υπάρχει στην περιοχή. Η πιο πρόσφατη περίπτωση μάλιστα, ήταν στις αρχές Μαρτίου 2017, όταν 80 άτομα φιλοξενήθηκαν για λίγες ημέρες στις κατασκηνώσεις του Δήμου στην περιοχή Αγία Μαρίνα Ταϋγέτου. Ως ΕΡΤ Καλαμάτας, επισκεφτήκαμε το χώρο μαζί με φορείς της πόλης (Κοινωνικό Ιατρείο, Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας) κάνοντας με διακριτικότητα και σεβασμό ρεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατούσε και για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων. Να σημειωθεί δε, ότι υπήρξαμε το μοναδικό μέσο ενημέρωσης, που του «επιτράπηκε» να μεταβεί στο χώρο, καθώς στην προκειμένη περίπτωση η μη δυνατότητα προβολής εικόνων, αποδείχτηκε «πλεονέκτημα» καθώς διασφαλίστηκε έτσι η μη δημόσια έκθεση των ανθρώπων αυτών. Ωστόσο, επειδή εκτός από τους πρόσφυγες που εντοπίζονται –έστω και τις ελάχιστες αυτές φορές- στις ακτές και ακολουθεί η ολιγόωρη ή ολιγοήμερη παραμονή τους στην περιοχή, υπάρχουν κι άλλοι, πρόσφυγες ή μετανάστες, που διαμένουν στην πόλη ή το Νομό που ενδεχομένως χρειάζονται ενημέρωση για διάφορα ζητήματα καθημερινότητας. Έτσι κατά καιρούς, από τις εκπομπές μας μεταδίδουμε πληροφορίες για δράσεις που αναλαμβάνουν φορείς της περιοχής και αφορούν παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Για παράδειγμα, συχνότατα ενημερώσουμε για τις δράσεις του τοπικού παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του Κοινωνικού Ιατρείου, του Κέντρου Νέων, της Μητρόπολης , απ’ τις οποίες μπορούν να ωφεληθούν οι άνθρωποι αυτοί. Βέβαια, δεν υπάρχει η δυνατότητα να μεταδίδουμε αυτή την πληροφόρηση σε γλώσσα πλην της ελληνικής, αλλά ευτυχώς έχει συμβεί κάποιες φορές να έχουν ενημερωθεί άτομα που αναλαμβάνουν το ρόλο του μεταφραστή και μεταδίδουν την πληροφορία που άκουσαν στο ραδιόφωνο. ΕΡΤ Ορεστιάδας - Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης (από 2 Μαρτίου 2016 και για δύο εβδομάδες) για τους πρόσφυγες στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ Ορεστιάδας, σε συνεργασία με την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ “Μπεντρεντίν”, τα οποία εστάλησαν στην Ειδομένη. -
 Η ΕΡΤ Ορεστιάδας συμμετείχε στη συναυλία συγκέντρωσης ειδών για πρόσφυγες και ευπαθείς ομάδες του δήμου Ορεστιάδας που διοργανώθηκε στις 24 Μαρτίου 2016 από στο σύλλογο Μουσικών και φίλων Μουσικής Ορεστιάδας “Δημητρός Αραμπατζής”. - Συνεχής ανάδειξη πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται από φορείς- συλλογικότητες για πρόσφυγες.
 ΕΡΤ Λάρισας: Από την πρώτη στιγμή άφιξης των προσφύγων στη Θεσσαλία, ως δομή της ΕΡΤ, αλλά και ως μονάδες ήμαστε στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης. - Φιλοξενήσαμε αρκετούς από τους πρόσφυγες, τόσο από τη δομή στο Κουτσόχερο όσο και από τη δομή στο Ατλάντικ στα Τρίκαλα σε εκπομπές. Για την ακρίβεια, δομήσαμε ολόκληρες εκπομπές, δίνοντας το λόγο σε αυτούς τους κατατρεγμένους και δυστυχισμένους ανθρώπους, για να πουν την ιστορία τους, να πουν πώς έφτασαν στην Ελλάδα, να πουν για τον πόλεμο στην πατρίδα τους, που τους οδήγησε στην προσφυγιά και στην εξαθλίωση. - Συμβάλλαμε με εκπομπές και συνεντεύξεις αλληλέγγυων και πολλών εκπαιδευτικών στο να απομονωθούν ακραία και ρατσιστικά στοιχεία, όταν τα παιδιά των προσφύγων έπρεπε να πάνε στο σχολείο. Και είμαστε περήφανοι που τα καταφέραμε σε αυτό το επίπεδο. - Συμβάλλαμε με εκπομπές και συνεντεύξεις αλληλέγγυων στην απομόνωση ακραίων ρατσιστικών στοιχείων, όταν οι πρόσφυγες επρόκειτο να εγκατασταθούν στη δομή φιλοξενίας στο Ατλάντικ, στα Τρίκαλα. - Συμβάλλαμε, με εκπομπές και συνεντεύξεις αλληλέγγυων και εθελοντών όταν επρόκειτο κάποιοι εξ' αυτών να φιλοξενηθούν σε διαμερίσματα ή ξενοδοχεία, στο να σιγήσουν οι φωνές εκείνων των ακραίων που ούρλιαζαν για το αντίθετο. - Συμβάλλαμε στο να εξηγηθεί ότι με τη φιλοξενία των προσφύγων σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία θα υπήρχε τόνωση της τοπικής αγοράς, οι πρόσφυγες θα κυκλοφορούσαν στις πόλεις, η κατανάλωση θα ενισχύονταν, επομένως συμβάλλαμε στην κατανόηση των προθέσεων των ακραίων, που δεν ήταν η “προστασία” των Ελλήνων, αλλά ακριβώς το αντίθετο. - Διοργανώσαμε εκδηλώσεις με κορύφωση τη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, που έγινε με τη σύμπραξη εθελοντικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων από τη Λάρισα και τα Τρίκαλα, στο πλαίσιο της οποίας μοιράσαμε παιχνίδια και γλυκίσματα στα παιδιά των προσφύγων. Παιχνίδια και γλυκίσματα, που οι τοπικές κοινωνίες των δύο πόλεων έδωσαν και αυτό ήταν το σημαντικό. Ότι δηλαδή οι τοπικές κοινωνίες έγιναν συμμέτοχες στην όλη ιστορία. - Συμμετείχαμε σε πρωτοβουλίες εθελοντικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων για την διανομή ρουχισμού και ειδών πρώτης ανάγκης και στις δύο δομές φιλοξενίας. Αρκετές ήταν οι περιπτώσεις που συγκεντρώσαμε ως ΕΡΤ Λάρισας, με τη σύμπραξη και του δημοτικού ραδιοθαλάμου Τρικάλων, παιχνίδια, είδη ρουχισμού, κουβέρτες και χρήματα για να τα δώσουμε σε οικογένειες προσφύγων που είχαν μεγάλη ανάγκη. Το σίγουρο είναι ότι αυτή την προσπάθεια θα τη συνεχίσουμε, προτάσσοντας τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη.
 ΕΡΤ Κοζάνης Με την παρουσία προσφύγων σε Κοζάνη και Γρεβενά τον Φεβρουάριο του2016 άμεσα αντέδρασε η ΕΡΤ Κοζάνης με συνεχείς ενημερώσεις ,ρεπορτάζ ,συνεντεύξεις για να ευαισθητοποιηθεί το κοινό της περιοχής . Συμμετείχαμε με εκπομπές για τις πρωτοβουλίες της Αυτοδιοίκησης και φορέων όσων αφορά την συγκέντρωση τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού . Διοργάνωση ραδιομαραθωνίου της 17ης Δεκεμβρίου το 2015 με τίτλο «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης σε άπορους και πρόσφυγες . Η ανταπόκριση του κόσμου ξεπέρασε τις προσδοκίες μας.
Από 7 Μαρτίου 2016 δημιουργήσαμε Αραβόφωνο δελτίο ειδήσεων για την ενημέρωση των προσφύγων, ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΑΧΛΑΝ ΣΥΡΙΑΝΟΣ και ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΣΕΡΑΜΠ ΜΑΧΜΟΥΤ το δελτίο αναμετέδιδαν και άλλοι Περιφερειακοί Σταθμοί.
  Η ΕΡΤ Ζακύνθου: διοργάνωσε στις 6/4/2016 τη συναυλία «Ανοιχτά Σύνορα Αλληλεγγύης» για τους πρόσφυγες, στην οποία, αντί εισιτηρίου, το κοινό προσέφερε τρόφιμα, είδη και φαρμακευτικό υλικό. Στη συναυλία συμμετείχαν γνωστά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής Η διοργάνωση κρίθηκε ως απόλυτα επιτυχής, όπως, αναφέρθηκε και σε δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, καθώς υπήρξε μια «άνευ προηγουμένου» προσέλευση κόσμου για τα δεδομένα του νησιού, ενώ, ήταν μεγάλη και η ποσότητα των ειδών που συγκεντρώθηκαν. Λόγω του γεγονότος ότι, επρόκειτο για έναν τεράστιο όγκο ειδών, απαιτήθηκε η μεταφορά τους με φορτηγό του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, στον χώρο φιλοξενίας που λειτουργεί ο εν λόγω δήμος, στην περιοχή Μυρσίνη, την αμέσως επόμενη ημέρα της διοργάνωσης.
ΕΡΤ Βόλου 1. Νοέμβρης- Δεκέμβρης 2015: Ραδιοφωνικός μαραθώνιος για συγκέντρωση τροφίμων φαρμάκων-ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. Αποστολή στη Μυτιλήνη σε συνεργασία με την ΑΡΣΙΣ
2. Φεβρουάριος 25-28 2016: Ραδιοφωνική Πρωτοβουλία κινητοποίησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αλμυρού, των ελεύθερων επαγγελματιών και συνολικά των συλλογικοτήτων και των πολιτών για συγκέντρωση τροφίμων, ενεργοποίηση για εθελοντική προσφορά του Ιατρικού Κόσμου της περιοχής για τους "εγκλωβισμένους" πρόσφυγες στα ΣΕΑ Αλμυρού, Συλλογική Κουζίνα
3. Φεβρουάριος 2016: Ανοικτή εκδήλωση "Μουσική και Αλληλεγγύη" για τη συγκέντρωση παπουτσιών και άλλων ειδών για τους πρόσφυγες
 4. Ιούνιος και Οκτώβριος 2016: Συγκέντρωση τροφίμων και διαφόρων ειδών για τους πρόσφυγες στις Θερμοπύλες.
 5. Ιούνιος 2016: Κέντρο φιλοξενίας "ΜΟΖΑ" Δράσεις και παρεμβάσεις μαζί με εθελοντές για την ομαλή εγκατάσταση των προσφύγων
 6. Δεκέμβρης ΄16- Γενάρης ΄17: Προσφυγόπουλα - εκπαίδευση : σειρά εκπομπών για ενημέρωση- ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και κυρίως γονιών και εκπαιδευτικών για την ομαλή ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση.
 7. Διαρκής συμμετοχή στις πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις που αφορούν τους πρόσφυγες με το Στέκι Μεταναστών, αλλά και άλλους φορείς του Βόλου ΕΡΤ Ιωαννίνων α) Στις 21 Νοεμβρίου του 2015 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ Ιωαννίνων με θέμα «ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ» Μια πρωτοβουλία της ΕΡΤ Ιωαννίνων για τα προσφυγόπουλα της Συρίας που έφυγαν από τα σπίτια τους και ζητούσαν ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη. Ζητούμενο αυτής της πρωτοβουλίας ήταν κάθε παιδί να φύγει από την Ελλάδα με ένα παιχνιδάκι και ένα χαμόγελο για την χώρα διαμονής και εγκατάστασης του.
 Η ΕΡΤ Ιωαννίνων σε συνεργασία με τοπικούς φορείς απεύθυνε πρόσκληση σε όλη την κοινωνία, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί ένας τεράστιος όγκος παιχνιδιών τα οποία στάλθηκαν στην Ειδομένη. β)Στις 29 Μαρτίου 2016 η ΕΡΤ Ιωαννίνων στο πλαίσιο της κοινωνικής της δράσης και σε συνεργασία με τις δομές Προσφυγικό Φόρουμ Αλληλεγγύης Ιωαννίνων και Πίνδος Περιβαλλοντική ανέλαβε την πρωτοβουλία οργάνωσης εκδήλωσης που ήταν αφιερωμένη στο προσφυγικό. Η εκδήλωση είχε διπλό περιεχόμενο, προβλήθηκε η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού», με αφορμή τα 25 χρόνια από την δημιουργία της, και παράλληλα αντί εισιτηρίου συγκεντρώθηκαν είδη άμεσης προτεραιότητας για τις ανάγκες των προσφύγων που φιλοξενούνταν στην Ήπειρο και τα οποία μεταφέρθηκαν στις δομές αλληλεγγύης και σε συνεργασία με το τοπικό συντονιστικό όργανο μοιράστηκαν στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων. γ)Επίσης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ΕΡΤ, για στήριξη της προσπάθειας να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ανάγκες που αντιμετώπιζαν οι πρόσφυγες, η ΕΡΤ Ιωαννίνων σε συνεργασία με την ΕΡΤ Κέρκυρας ξεκίνησε εκστρατεία συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης. Έτσι, από τον Μάρτιο του 2016 και για μεγάλο χρονικό διάστημα στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ Ιωαννίνων συγκεντρώθηκαν τόνοι τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική, που όχι μόνο έφερναν είδη πρώτης ανάγκης, αλλά βοήθησαν και στην ταξινόμηση και διαλογή των ειδών. ΕΡΤ Αιγαίου Τα δύο χρόνια, 2015- 2016, που σημάδεψε την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη, ένα από τα μεγαλύτερα κοσμοϊστορικά γεγονότα, το προσφυγικό, η Λέσβος και η ΕΡΤ Αιγαίου βρέθηκαν στο επίκεντρο των εξελίξεων. Ήδη από τον Αύγουστο του 2015, δύο μόλις μήνες αφότου επαναλειτούργησε η ΕΡΤ, κλήθηκε όλο το προσωπικό του σταθμού να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση, από πλευράς γεγονότων, με ένα τεράστιο όγκο εργασίας και κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Οι 700.000 και πλέον πρόσφυγες που πέρασαν από τη Λέσβο δημιούργησαν ραγδαίες εξελίξεις και γεγονότα, με το νησί να πρωταγωνιστεί στις ειδήσεις ακόμα και στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία του κόσμου. Η ΕΡΤ «πρωταγωνιστής» στην κάλυψη επίσκεψης προσωπικοτήτων στη Λέσβο Το Νοέμβριο του 2015 κλιμάκιο της ΕΡΤ, με τον διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης Ραδιοφώνου, Νίκο Τσιμπίδα και τον υποδιευθυντή Περιφερειακών Σταθμών, Γιώργο Παπαζαχαρίου, βρέθηκε στην ΕΡΤ Αιγαίου, όπου για τρεις ημέρες οι εκπομπές του Πρώτου Προγράμματος μεταδίδονταν από την ΕΡΤ Αιγαίου και ήταν αποκλειστικά αφιερωμένες στο προσφυγικό. Όλη η αποστολή μετέβη στη Σκάλα Συκαμιάς, το χωριό όπου δέχθηκε τις μεγαλύτερες ροές προσφύγων, όπου μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και συναντήθηκε με τις γιαγιάδες που φρόντιζαν προσφυγόπουλα και είχαν προταθεί για νόμπελ. Το 2016, η Λέσβος σημαδεύτηκε, λόγω του προσφυγικού, από τις παρουσίες προσωπικοτήτων και ο σταθμός Αιγαίου της ΕΡΤ κλήθηκε να ανταποκριθεί στις, υψηλών απαιτήσεων, ζωντανές μεταδόσεις, μέσα από πολύωρες εκπομπές και ανταποκρίσεις σε όλες τις δομές της ΕΡΤ. Στα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ1 και ΕΡΤ3, μέσω της ΕΡΤ Αιγαίου στο Πρώτο Πρόγραμμα και τους περιφερειακούς σταθμούς, καθώς και στα πολυμέσα (www.ert.gr) και τα social media. Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα http://www.era- aegean.gr/?p=10322, που αποτέλεσε κορυφαίο γεγονός στην ιστορία του νησιού, καλύφθηκε από την ΕΡΤ με ιδιαίτερη επιτυχία, ζωντανά για έξι συνεχόμενες ώρες, τόσο τηλεοπτικά από την ΕΡΤ1, με συνεργείο εξωτερικών μεταδόσεων, όσο και μέσω της ΕΡΤ Αιγαίου σε όλα τα ραδιόφωνα της, καθώς και μέσω του διαδικτύου και των social media. Με την ίδια επιτυχία κάλυψε τις αφίξεις του καγκελάριου της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα http://www.era-aegean.gr/?p=2007, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα http://www.era-aegean.gr/?p=3504, του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν http://www.era-aegean.gr/?p=12826, του Προέδρου του Αραβικού Κοινοβουλίου Ahmed Aljarwan http://www.era-aegean.gr/?p=17468, της Αν. Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ μαζί με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Πέδρο Αγκραμούντ, υπουργών διαφόρων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ηθοποιών του Χόλυγουντ, Σούζαν Σάραντον http://www.eraaegean.gr/?p=5429 και Αντελίνας Τζολί http://www.era-aegean.gr/?p=8830, του εικαστικού καλλιτέχνη Αϊ Γουέι Γουέι http://www.era-aegean.gr/?p=5849, των πρωταγωνιστών του Game of Τhrones, καθώς και αρχηγών των ελληνικών κομμάτων, ενώ πολύ συχνές ήταν οι επισκέψεις, όχι μόνο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, αλλά και πολλών υπουργών της κυβέρνησης. Συνεργασίες με διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και ραδιόφωνα Το δημόσιο ραδιόφωνο της Γερμανίας στην Κολωνία WDP, το Δεκέμβριο του 2016 μετέδωσε ζωντανά, 4ωρη εκπομπή, από το στούντιο της ΕΡΤ Αιγαίου, ενώ την ίδια μέρα και οι εκπομπές της ΕΡΤ Αιγαίου που μεταδόθηκαν πανελλαδικά ανέδειξαν αυτή τη συνεργασία http://www.era-aegean.gr/?p=20382. Λίγες μέρες αργότερα ήρθε μια δεύτερη μεγάλη συνεργασία, της ΕΡΤ Αιγαίου με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC http://www.era-aegean.gr/?p=20944. Από το στούντιο της ΕΡΤ Αιγαίου σε σύνδεση με το BBC, ο κυβερνήτης του πλωτού σκάφους του λιμενικού που έχει σώσει χιλιάδες πρόσφυγες,  αείμνηστος Κυριάκος Παπαδόπουλος, για δύο ώρες μίλησε για την εμπειρία του.
Εξωτερικές μεταδόσεις: Η ΕΡΤ Αιγαίου, κάλυψε, σε πανελλαδικό δίκτυο με επιτυχία, δύο ακόμα εξωτερικές μεταδόσεις, από τον χώρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ένα διεθνές συνέδριο για το προσφυγικό και από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης μια συναυλία όπου έπαιξαν μουσική προσφυγόπουλα και που μεταδόθηκε ζωντανά, μετά από πρόταση του διευθυντή Προγράμματος Ραδιοφώνου Γιώργου Γιουκάκη, από το Δεύτερο Πρόγραμμα και τους περιφερειακούς σταθμούς http://www.era-aegean.gr/?p=20693. Μόνο το μήνα Απρίλιο του 2016, λόγω επίσκεψης Πάπα και των επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, για 20 ημέρες στάλθηκε από την ΕΡΤ στη Μυτιλήνη, μονάδα εξωτερικών ζωντανών μεταδόσεων. Επί 20ημερου, τουλάχιστον 5 φορές την ημέρα, γίνονταν ζωντανές μεταδόσεις από τη Λέσβο στα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές στην ΕΡΤ1 και ΕΡΤ3. Συνεργασία με Πρώτο Πρόγραμμα Με επιτυχία και σε μηνιαία βάση, κάθε Παρασκευή, η ΕΡΤ Αιγαίου παρήγαγε δίωρη εκπομπή σε πανελλαδική μετάδοση μέσω του Πρώτου Προγράμματος, ενώ συμμετείχε καθημερινά στην παραγωγή του περιφερειακού δελτίου και αναμεταδίδει μέχρι και σήμερα δελτίο ειδήσεων στην αραβική γλώσσα. Κοινωνικό έργο Από τον Νοέμβριο του 2015 η ΕΡΤ Αιγαίου ήταν σημείο συλλογής τροφίμων, ρούχων και φαρμάκων για τους πρόσφυγες. Με την βοήθεια της «Γενικής Ταχυδρομικής», που φρόντισε για την δωρεάν μεταφορά, από κάθε γωνιά της χώρας, φορείς, σύλλογοι, σχολεία και κυρίως απλοί πολίτες, επί έξι και περισσότερους μήνες γέμιζαν καθημερινά την ΕΡΤ Αιγαίου με εκατοντάδες κιβώτια ανθρωπιστικής βοήθειας. Σε συνεργασία με φορείς, οργανώσεις και αλληλέγγυους, καταφέραμε όλη αυτή η βοήθεια να φτάσει στους πρόσφυγες. Σημαντική ήταν η συμβολή της ΕΡΤ Αιγαίου στην συγκέντρωση νημάτων αλλά και πλεκτών (σκουφάκια και κασκόλ) όπου στη συνέχεια δίνονταν στις εθελόντριες του «Πλέκουμε Αλληλεγγύη στη Μυτιλήνη» http://www.era-aegean.gr/?p=5330 και εκείνες με τη σειρά τους τα πρόσφεραν σε χιλιάδες προσφυγόπουλα. Οι δράσεις αυτές συνεχίστηκαν και το 2016, με ιδιαίτερη ένταση τους πρώτους μήνες, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή μας στην ενίσχυση του έργου της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο άλλος άνθρωπος», http://www.era-aegean.gr/?p=4498 καθώς τα τρόφιμα που έφταναν στην ΕΡΤ Αιγαίου απ’ όλη την Ελλάδα, δίνονταν στους εθελοντές της κοινωνικής κουζίνας και μαγείρευαν για τους πρόσφυγες http://www.era-aegean.gr/?p=3250, όπως και της ενίσχυσης του έργου άλλων εθελοντικών πρωτοβουλιών, φορέων και συλλόγων, όπως της Κίνησης Πολιτών «Συνύπαρξη» για τα ανήλικα προσφυγόπουλα. Για την επίτευξη όλων αυτών των δράσεων και πρωτοβουλιών, όλοι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ Αιγαίου εργάστηκαν με ιδιαίτερο ζήλο, αλλά κυρίως με αίσθημα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, μπροστά στο ανθρώπινο δράμα που βιώσαμε και βιώνουμε, σε μικρότερο βαθμό, μέχρι και σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπάχαλο

  Τα τελευταία χρόνια, όλο και συχνότερα ακούμε στις ειδήσεις, ως γενικό χαρακτηρισμό κάθε «ακραίας» πολιτικής/κοινωνικής διαμαρτυρίας, το ν...