Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Ύπαρξη


Ύπαρξη ονομάζεται η κατάσταση ενός όντος που δηλώνει το ρήμα υπάρχω. Η ύπαρξη έχει γίνει αντικείμενο της φιλοσοφίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ενώ θεωρείται συχνά μία από τις πιο σημαντικές έννοιες που συνδέονται με το νόημα της ζωής. Χρησιμοποιείται όμως και σε όλες σχεδόν τις επιστήμες και στην καθημερινή ζωή, για να δηλώσει κάτι το οποίο κάποια χρονική περίοδο κάπου χρειάζεται να υπάρχει υπόψιν, χωρίς αυτή η σκέψη να συνοδεύεται απαραίτητα από φιλοσοφικές διαθέσεις.
Η ετυμολογία της λέξης "ύπαρξη" δηλώνει την καταγωγή της όποιας μορφής από την ίδια την αρχή των πάντων, δηλαδή τον Λόγο. Υπάρχω σημαίνει είμαι υπό μίας αρχής. Το "υπό" σηματοδοτεί την υποταγή στην τάξη του Λόγου, όχι την υποταγή σε μία ανώτερη τάξη πραγμάτων, αλλά στην πραγματικότητα της ίδιας της τάξης των πραγμάτων.
 Λέμε "υπάρχω" (στην ενεργητική φωνή) και όχι "υπάρχομαι" (στην παθητική) είναι γιατί το ρήμα της ύπαρξης μάς καλεί σε ενέργεια ταύτισης κι όχι σε πάθηση υποταγής, μας παρακινεί σε συνάντηση με την Αρχή, μας άγει στην καταγωγή μας.
Ο υπαρξισμός ως ρεύμα είναι μια από τις φιλοσοφικές επαναστάσεις του εικοστού αιώνα. Οι απολογητές του αμφισβητούσαν την εγκυρότητα όλων των θεωριών και συστημάτων που είχαν διαμορφωθεί στο πλαίσιο της παραδοσιακής φιλοσοφίας και εισηγούνταν, βασιζόμενοι στο cogito του Καρτέσιου, ένα νέο ξεκίνημα με βάση τις δικές τους απόψεις. Στην άλλη όχθη οι αμφισβητούντες τον σκεπτικισμό ως απόδειξη της ύπαρξης υποστηρίζουν πως το ,ρήμα υπάρχω πρέπει να αντικατασταθεί με το αισθάνομαι γιατί αφενός προηγείται και αφετέρου είναι ευρύτερο, γιατί περιλαμβάνει όλες τις υπάρξεις και δεν περιορίζεται στον άνθρωπο.
Το ευρύτερο πλαίσιο του φιλοσοφικού ενδιαφέροντος του υπαρξισμού δεν ήταν πράγματα, ιδέες ή έννοιες αλλά ο άνθρωπος ως μοναδική και ανεπανάληπτη ύπαρξη.
Υπαρξιστές όπως ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ και Αλμπέρ Καμύ ασχολήθηκαν με όλες τις παραμέτρους των καταστάσεων του ανθρώπου, μεταξύ των οποίων και αυτή της απόλυτης ελευθερίας.

    Από που και γιατί. Καθημερινά (Δευτέρα -Παρασκευή 10 και 55, και 18 και 55 ) Από τις συχνότητες της ΝΕΤ FM, 105,8 και 91.6 και από τη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απογείωση 1976

 Στην εξέδρα του αποχαιρετισμού  το  μαντήλι που ανέμισες  ένα τόνο πιο σκούρο απ' τη θάλασσα δύο απ' τον ουρανό τρύπα σκοτεινή στα ...