Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Από πού και γιατί - Πληροφορία

 Την πληροφορία για την οποία θα μιλήσουμε σήμερα, με αυστηρά τεχνικούς όρους θα μπορούσαμε να την ορίσουμε ως μια αλληλουχία συμβόλων που αποτυπώνουν ή μεταδίδουν κάποιο μήνυμα.

Σε γενικές γραμμές η πληροφορία είναι αυτή που επηρεάζει με μη τυχαίο τρόπο
την εξέλιξη οποιουδήποτε συστήματος. Στην ελληνική, ετυμολογικά συντίθεται από τις λέξεις «φέρω» και «πλήρης». Στην αγγλική ο όρος είναι information, δάνειο του 15ου αιώνα από τη λατινική λέξη informare που σημαίνει «δίνω μορφή». Διαπιστώνουμε εδώ μια αξιοπρόσεκτη διαφοροποίηση στη λεξιλογική-εννοιολογική προσέγγιση . Στη λατινική  η βαρύτητα δίνεται στη μορφοποίηση, ενώ στην ελληνική στην πληρότητα. Ίσως η σύνθεσή τους , "μορφοποίηση της πληρότητας" να αποδίδει την ιδεατή πληροφορία που οδηγεί στη γνώση και τη σοφία. Πάντως σύμφωνα με τη θεωρία πληροφορίας, πληροφορία είναι το επιπρόσθετο σ' αυτά που ήδη γνωρίζει κάποιος. Στην ουσία η πληροφορία είναι αυτό που δεν γνωρίζει κάποιος. Αν η γνώση προσεγγίζει τη βεβαιότητα, η πληροφορία είναι πιο κοντά στην αβεβαιότητα.
 Ο όρος "κοινωνία της πληροφορίας" που καθιερώθηκε για να περιγράψει την τεχνολογική επανάστασή που συντελείται επιταχυνόμενη λόγω της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας,  δημιουργεί προκλήσεις όσο κινδύνους για τις κοινωνίες  και τη δημοκρατική λειτουργία τους.
Η πληροφορία αντικατοπτρίζει το «βηματισμό» της εξέλιξης, είναι το μέτρο της τάξης και της οργάνωσης . Η τάξη και η οργάνωση δεν είναι αντικειμενικές ιδιότητες αλλά εξαρτώνται από το βαθμό που γίνονται αντιληπτές και αποδεκτές. Αυτός που ελέγχει την πληροφορία, ελέγχει το μέλλον. 
Αυτά τα ολίγα, λόγω χρόνου σήμερα και στην επόμενη συνάντησή μας θα μιλήσουμε για κάποια ενδιαφέροντα παράγωγα της λέξης, όπως η πληροφόρηση, η παραπληροφόρηση, η αντιπληροφόρηση και θα νεολεκτίσουμε προτείνοντας ένα καινούργιο, όρο που αποσαφηνίζει κάποιες συγκεχυμένες έννοιες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απογείωση 1976

 Στην εξέδρα του αποχαιρετισμού  το  μαντήλι που ανέμισες  ένα τόνο πιο σκούρο απ' τη θάλασσα δύο απ' τον ουρανό τρύπα σκοτεινή στα ...