Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Από πού και γιατί - Πληροφόρηση, Παραπληροφόρηση, Αντιπληροφόρηση


 Σε προηγούμενη συνάντησή μας είχαμε ορίσει την πληροφορία ως μια αλληλουχία συμβόλων που αποτυπώνουν ή μεταδίδουν κάποιο μήνυμα. Με παράγωγα της λέξης, όπως η πληροφόρηση, η παραπληροφόρηση, και η αντιπληροφόρηση θα ασχοληθούμε σήμερα.

Ως πληροφόρηση ορίζεται η μετάδοση, η παροχή  η απόκτηση, και  κατοχή πληροφοριών.  Συνώνυμη της ενημέρωσης η πληροφόρηση, ορίζεται και ως η ενέργεια ή το αποτέλεσμα του πληροφορώ.
Παραπληροφόρηση είναι η μεταφορά διαφόρων ψευδών ή αναληθών ή τροποποιημένων πληροφοριών. Η παραπληροφόρηση σαν ευρύτερη έννοια θα μπορούσε να εννοηθεί και η σκόπιμη διάδοση ιδεών και απόψεων για ένα θέμα για το οποίο υπάρχει συγκεκριμένη επιστημονική ή φιλοσοφική αντίληψη. Για παράδειγμα, η αστρολογία είναι η παραπληροφόρηση της αστρονομίας. αλλά και η προσφάτως δημοφιλής θεωρία της επίπεδης γης με εκατομμύρια οπαδούς παγκοσμίως.
 Οι θεωρίες συνομωσίας είναι ένα από τα πλέον τρανταχτά παραδείγματα - αποτελέσματα της παραπληροφόρησης . Σημαντικός είναι και ο ρόλος του διαδικτύου Όσο αυξάνεται η ποσότητα και η ταχύτητα μετάδοσης πληροφοριών στο διαδίκτυο, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος παραπληροφόρησης. Από την αρχή της πανδημίας θεωρίες συνομωσίας και ψευδείς ειδήσεις έκαναν τον γύρο του διαδικτύου. Συχνά επρόκειτο για ενορχηστρωμένες εκστρατείες. Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και η ΕΕ κρούουν τον κώδωνα για κίνδυνο «infodemic» κατά το «pandemic».
Στον αντιεξουσιαστικό κυρίως , αλλά όχι μόνο χώρο έχει υιοθετηθεί ο όρος αντιπληροφόρηση, ως το αντίδοτο στη συστημική πληροφόρηση που παράγεται από τα Μ.Μ.Ε. με σκοπό να διαμορφώσουν και να κατευθύνουν την κοινή γνώμη προς το συμφέρον αυτών που τα ορίζουν. Φαινόμενο  που κυριάρχησε στη χώρα μας, και σε πολλές χώρες όπως η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ, με κυρίαρχο το στοιχείο της «αντισυστημικότητας», ακόμη και από τους πλέον χαρακτηριστικούς εκπροσώπους του συστήματος, π.χ. Τραμπ.
Εδώ να μου επιτραπεί να διαφωνήσω με την ακρίβεια του νεολογισμού αντιπληροφόρηση, διότι η πληροφόρηση ως έννοια δεν έχει πρόσημο. Η πρόθεση "παρά" της δίνει αρνητικό. Οπότε επειδή δύο αρνήσεις κάνουν μια κατάφαση κλείνοντας για τους πολέμιους της συστημικής παραπληροφόρησης προτείνω ανεπιφύλακτα το δικό μου νεολογισμό: Αντιπαραπληροφόρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απογείωση 1976

 Στην εξέδρα του αποχαιρετισμού  το  μαντήλι που ανέμισες  ένα τόνο πιο σκούρο απ' τη θάλασσα δύο απ' τον ουρανό τρύπα σκοτεινή στα ...