Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Προσφυγικό Δελτίο 13/12/2019

Σε καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης», στη ουσία κρατούμενοι, έχουν τεθεί συνολικά 61 ανήλικοι στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων οι 39 στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης στη Μενεμένη και οι 22 στο αστυνομικό τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης στη Μυγδονία, σύμφωνα με την κοινωνική οργάνωση ΑΡΣΙΣ, που προσθέτει ότι τρεις ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες αυτοτραυματίστηκαν και έκαναν απόπειρες κατά της ζωής τους. Ο μέσος όρος παραμονής των ανήλικων σε «προστατευτική φύλαξη» στη Θεσσαλονίκη είναι δύο μήνες, ενώ στις παραμεθόριες περιοχές η κράτηση μπορεί να είναι πολύμηνη.

Tην παράνομη επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία μέσω 'Εβρου καταγράφει για πρώτη φορά βίντεο που δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σε συνεργασία με την ομάδα Forensic Architecture.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για υλικό από κάμερα ασφαλείας στην τουρκική πλευρά του Έβρου και από κάμερα κινητού τηλεφώνου πιθανότατα Τούρκου συνοροφύλακα, ενώ η παράνομη επαναπροώθηση φαίνεται να έχει γίνει στις 17 Σεπτέμβρη του 2019. Μεταξύ των προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά, που εγκαταλείπονται στην άλλη πλευρά του ποταμού, ενώ εκτιμάται, από τις ομιλίες που ακούγονται, πως πολλοί από τους πρόσφυγες προέρχονται από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.


Στη διάσωση και περισυλλογή 47 προσφύγων/μεταναστών, σε ένα περιστατικό έρευνας και διάσωσης που έλαβε χώρα στη Σάμο, προέβη το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή. Άλλοι 180 πρόσφυγες/μετανάστες αποβιβάστηκαν από λέμβους σε τέσσερα διαφορετικά περιστατικά που σημειώθηκαν σε Λέσβο, Χίο και Κω.

400 αιτούντες άσυλο που έχουν φτάσει στην Ελλάδα θα πάρει η Γαλλία, δήλωσε ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονάβ. Παράλληλα, ο Γάλλος πρέσβης, αναφερόμενος στην αντιμετώπιση του ζητήματος με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, υπογράμμισε ότι πρέπει να αλλάξει το ευρωπαϊκό σύστημα διαχείρισης αιτημάτων ασύλου.

Συνελήφθη 43χρονος διακινητής προσφύγων και μεταναστών που προκειμένου να αποφύγει τον αστυνομικό έλεγχο, επιχείρησε να εμβολίσει περιπολικό. Στην έρευνα που ακολούθησε βρέθηκαν συνολικά 13 άτομα που στερούνταν των απαραιτήτων ταξιδιωτικών εγγράφων. Σε βάρος του διακινητή σχηματίσθηκε δικογραφία και οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Καιρός το Σάββατο: Βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι πιθανώς κατά τόπους ισχυρά μέχρι
το μεσημέρι στα δυτικά και βαθμιαία στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες περιοριστούν στα ανατολικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοδυτικοί 6 με 8 και στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ, που γρήγορα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς, με την ίδια ένταση και μικρή εξασθένηση από το βράδυ. Στα ανατολικά νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και γρήγορα στο Αιγαίο 8 μποφόρ, που από το απόγευμα θα στραφούν στα ηπειρωτικά σε βόρειους βορειοδυτικούς με την
ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απογείωση 1976

 Στην εξέδρα του αποχαιρετισμού  το  μαντήλι που ανέμισες  ένα τόνο πιο σκούρο απ' τη θάλασσα δύο απ' τον ουρανό τρύπα σκοτεινή στα ...