Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Από πού και γιατί* - Μολότοφ

Το κοκτέιλ μολότοφ είναι εμπρηστικός μηχανισμός και όχι βόμβα όπως λανθασμένα θεωρούν μερικοί λόγω της πλέον διαδεδομένης ονομασίας του. Επεισόδια με βόμβες μολότοφ και δακρυγόνα, διαβάζουμε στις εφημερίδες και τις δημοσιογραφικές ιστοσελίδες, οπότε καταχρηστικά η χρήση του  "βόμβα μολότοφ" έχει σχεδόν επικρατήσει, αν και τελευταία το συναντάμε πολύ συχνά,  απλώς ως μολότοφ, άλλα πάντοτε με θηλυκό άρθρο η προσδιορισμό. (Ανακάλυψαν τις μολότοφ που είχαν κρυμμένες στη γιάφκα, ακούμε και διαβάζουμε).  Παρόμοιο όπλο ήταν το υγρό πυρ στην εποχή του Βυζαντίου, καθώς και άλλες παρεμφερείς  κατασκευές εμπρηστικής βολής.Το κοκτέιλ μολότοφ αποτελείται από γυάλινη φιάλη γεμάτη κατά ένα μέρος με εύφλεκτο υγρό, το στόμιο της οποίας κλείνεται με ύφασμα. Τοποθετείται φελλός, το φιτίλι ανάβεται και η φιάλη εκτοξεύεται, όταν η φιάλη σπάσει με την πρόσκρουσή της, ξεσπούν οι φλόγες. Πρώτες αναφορές της χρήσης του κοκτέιλ μολότοφ στη σύγχρονη εποχή εμφανίζονται τον καιρό της Οκτωβριανής επανάστασης το 1917 στη Ρωσία και αργότερα, στον εμφύλιο πόλεμο της Ισπανίας το 1936-1938.  Η σημερινή ονομασία  όμως, προέκυψε μεταγενέστερα ι από τον Σοβιετικό υπουργό Εξωτερικών επί Στάλιν, τον Βιατσεσλάβ Μιχαήλοβιτς Μολότοφ. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Κόκκινου Στρατού εναντίον των Φινλανδών το Νοέμβριο του 1939, ο Μολότοφ σε ραδιοφωνικό του μήνυμα προς τον σοβιετικό λαό υποστήριξε πως η χώρα του δεν έριχνε βόμβες, αλλά «πακέτα» με τρόφιμα στους πεινασμένους Φινλανδούς. Τότε οι Φινλανδοί ονόμασαν ειρωνικά τις βόμβες αυτές «βόμβες πικ-νικ του Μολότοφ» και ως αντίδραση χρησιμοποίησαν εμπρηστικές φιάλες κατά των σοβιετικών αρμάτων, τις οποίες, επίσης ειρωνικά, ονόμασαν «κοκτέιλ Μολότοφ». Εν παρόδω αναφέρουμε πως λίγο νωρίτερα την ίδια χρονιά στις 23 Αυγούστου του 1939 συνυπέγραψε μετ ον Γερμανό ομόλογό του,Γιοάχιμ φον Ρίμπεντροπ, το Γερμανοσοβιετικό Σύμφωνο μη Επίθεσης, γνωστό και ως Σύμφωνο Μόλοτοφ - Ρίμπεντροπ. 


Τις βόμβες Μολότοφ χρησιμοποίησαν και οι ίδιοι οι Σοβιετικοί, όταν δέχθηκαν την επίθεση του Χίτλερ το καλοκαίρι του 1941 και οι Εβραίοι κατά των Γερμανών στη μεγάλη εξέγερση του Γκέτο Βαρσοβίας το 1944. Έκτοτε χρησιμοποιείται σε περίπου οποιαδήποτε σύγκρουση οργανωμένων τμημάτων της αστυνομίας ή του στρατού εναντίον εξεγερμένων:Οι Ούγγροι κατά των Σοβιετικών εισβολέων το 1956.Οι Κουβανοί επαναστάτες στις μάχες εναντίον των στρατευμάτων της δικτατορίας του Στρατηγού Μπατίστα, υπό την καθοδήγηση του Che Guevara το 1958.Οι Τσέχοι κατά των Σοβιετικών εισβολέων το 1968.Οι εξεγέρμενοι φοιτητές και εργάτες κατά τις πολύημερες ταραχές στη Γαλλία τον Μάη του 1968.Οι Καθολικοί της Βορείου Ιρλανδίας κατά των αγγλικών στρατευμάτων.Οι Παλαιστίνοι των κατεχόμενων εδαφών κατά των ισραηλινών αρμάτων.Οι μαύροι της Νοτίου Αφρικής κατά του στρατού και της αστυνομίας την περίοδο του Απαρτχάιντ.Σε αναρίθμητες εξεγέρσεις στην Λατινική Αμερική, από τις καταλήψεις του Πινιερίνιο στην Βραζιλία μέχρι την Οαχάκα του Μεξικό.Οι απανταχού εξεγερμένοι στις συγκρούσεις τους με την αστυνομία ή τον στρατό.

 *Καθημερινά (Δευτ-Παρ) 7και55 και 17και55 στο Πρώτο Πρόγραμμα https://webradio.ert.gr/proto/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απογείωση 1976

 Στην εξέδρα του αποχαιρετισμού  το  μαντήλι που ανέμισες  ένα τόνο πιο σκούρο απ' τη θάλασσα δύο απ' τον ουρανό τρύπα σκοτεινή στα ...