Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

Προσφυγικό Δελτίο

123 άτομα έφθασαν στις ακτές της Λέσβου με τρεις βάρκες, τις πρώτες ώρες της νέας χρονιάς. Άλλοι 134 είχαν έρθει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
5.247  πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στα νησιά το Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου.  3.681 ήρθαν στη Λέσβο, 688 στη Χίο και 878 στη Σάμο.

«Η κατάσταση στα ελληνικά προσφυγικά κέντρα δείχνει πόσο αναγκαία είναι μια αναθεώρηση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων για την ερχόμενη άνοιξη» επισημαίνει το Spiegel Online σε άρθρο του με τίτλο «Το προσφυγικό χάος στην Ελλάδα θέτει υπό πίεση την ΕΕ».



Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δικαίωσε τους 5 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, που ζουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου. Το Δικαστήριο υπέδειξε στις ελληνικές αρχές τη μεταφορά των 5 προσφύγων σε δομή φιλοξενίας και τη διασφάλιση συνθηκών υποδοχής, συμβατών με το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (απαγόρευση βασανιστηρίων και απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης), αναφέρει ανακοίνωση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

Αύξηση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν δια θαλάσσης από το Καλέ της Γαλλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπιστώνει ρεπορτάζ που δημοσιεύει η εφημερίδα «The Guardian».  Γάλλοι αξιωματούχοι ανέφεραν, ότι το 2019, περισσότεροι από 2.300 άνθρωποι προσπάθησαν να περάσουν το επικίνδυνο κανάλι της Μάγχης, με τα παγωμένα νερά και τα ρεύματα, ενώ ο αριθμός τους το 2018 δεν ξεπερνούσε τους 586.  Αρκετοί προσπάθησαν να φτάσουν κολυμπώντας ενώ οι επιβεβαιωμένοι πνιγμοί για την περσινή χρονιά είναι τέσσερις.

Ο Σύλλογος Γυναικών Φλώρινας χαιρετίζει και ευχαριστεί όσους εξέφρασαν έμπρακτα, μαζικά και αποφασιστικά την αλληλεγγύη τους στα σύγχρονα θύματα του πολέμου και της εκμετάλλευσης, τους πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στις περιοχές της Φλώρινας και των Πρεσπών. Μέσα σε λίγες ημέρες οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η δεύτερη παράδοση υλικών πρώτης ανάγκης στους χώρους όπου φιλοξενούνται. Δόθηκαν ζεστά ρούχα, παπούτσια κατάλληλα για τον χειμώνα, βρεφικά είδη αλλά και παιχνίδια  στα δεκάδες νήπια και παιδιά που βρίσκονται στην περιοχή μας.

Ο καιρός την ΠαρασκευήΣτα ανατολικά και τα νότια νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης. Στις υπόλοιπες
περιοχές λίγες νεφώσεις και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο Αιγαίο 7 και έως το μεσημέρι τοπικά 8 μποφόρ
Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απογείωση 1976

 Στην εξέδρα του αποχαιρετισμού  το  μαντήλι που ανέμισες  ένα τόνο πιο σκούρο απ' τη θάλασσα δύο απ' τον ουρανό τρύπα σκοτεινή στα ...