Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Από πού και γιατί - Βόμβα

 Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό ακούμε καθημερινά, όλο και πιο συχνά από τις ειδήσεις για βομβαρδισμούς, καταστροφές και θύματα μεταξύ των οποίων, άμαχοι και παιδιά. Από το 1914 που ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο πρώτος βιομηχανοποιημένος μαζικός πόλεμος, δόθηκε το έναυσμα για τον πιο φονικό αιώνα στην Παγκόσμια Ιστορία. 

Έκτοτε μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει παρά μόνο μικρά διαλείμματα, χωρίς βομβαρδισμούς. Η Σμύρνη Το Περλ Χάμπορ, η Δρέσδη, η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, η Κορέα, το Βιετνάμ, το Αφγανιστάν, η πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ η Δαμασκός, η Παλαιστίνη, η Λιβύη έχουν κατά καιρούς μετατραπεί σε πεδία βολής θανατηφόρων βομβών με τις γνωστές τραγικές συνέπειες. Στις μέρες μας εκτός από την Ουκρανία, βόμβες πέφτουν και στην Υεμένη και στη Συρία και στην Παλαιστίνη και μέχρι την εσπευσμένη αποχώρησή τους  από το Αφγανιστάν, τον Αύγουστο του 21, οι Αμερικανοί πρόλαβαν να ρίξουν δεκάδες χιλιάδες βόμβες. 

Λεξιλογώντας
τώρα, η βόμβα είναι λόγια υπερδιόρθωση της ιταλικής λέξης μπόμπα που προέρχεται από την λατινική λέξη bombous, της οποίας η ρίζα είναι η ελληνική ηχομιμητική λέξη βόμβος.  Η βόμβα λοιπόν,  είναι ένα ακόμα αντιδάνειο.  Δώσαμε στους Λατίνους τον βόμβο, και πήραμε πίσω βόμβες και βομβαρδισμούς. Στην σύγχρονη εποχή, ο ήχος των βομβαρδισμών δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το βουητό που παράγουν τα έντομα. Αν και αυτό που προηγείται των εναέριων βομβαρδισμών από τις υπερπτήσεις των βομβαρδιστικών πριν να καταλήξει στον ολέθριο, καταστροφικό και θανατηφόρο πάταγο της έκρηξης είναι ένας μακάβριος βόμβος. Μεταφορικά τέλος, να επισημάνουμε πως δεν βομβαρδιζόμαστε μονο από βόμβες, αλλά και από την τηλεόραση με διαφημίσεις και από όλα τα μέσα ενημέρωσης με τεράστιες ποσότητες πληροφοριών, που λόγω του ογκου και της ταχύτητας με την οποία μεταδίδονται αδυνατούμε τις περισσότερες φορές να διακρίνουμε κατά πόσο είναι αληθείς και να ελέγξουμε την ακρίβειά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απογείωση 1976

 Στην εξέδρα του αποχαιρετισμού  το  μαντήλι που ανέμισες  ένα τόνο πιο σκούρο απ' τη θάλασσα δύο απ' τον ουρανό τρύπα σκοτεινή στα ...