Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Από πού και γιατί* - Διαλογισμός

 Για το διαλογισμό υπάρχουν τόσοι ορισμοί όσες και οι πολυάριθμες παραδόσεις και σχολές που τον διδάσκουν. Συνεκδοχικά θα τολμήσω να τον ορίσω ως την κατάσταση της αυξημένης εγρήγορσης, εστιασμένης προσοχής και εσωτερικής σιγής που εισέρχεται ο διαλογιζόμενος. Η λέξη ετυμολογείται από τη σύνθεση της πρόθεσης διά με το ουσιαστικό λογισμός.

Τις τελευταίες δεκαετίες, όσο η Δύση ερχόταν σε μεγαλύτερη επαφή με την Ανατολή, οι τεχνικές του διαλογισμού άρχισαν να εισάγονται και να διδάσκονται  στο δυτικό κόσμο. Έτσι ο διαλογισμός, αποκομμένος από τη θρησκευτική του σύνδεση μεταλλάχθηκε στο δυτικό κόσμο ως μια στάση και φιλοσοφία για μια καλύτερη ζωή με πληρότητα και νόημα. Έτσι σήμερα αναγνωρίζουμε τα οφέλη του διαλογισμού  καθώς έχουμε στη διάθεσή μας πάνω από 6.000 επιστημονικές έρευνες. Οφέλη όπως σημαντική μείωση του στρες, βελτίωση της επικοινωνίας, ενσυναίσθηση, απόκτηση ευρείας αντίληψης για την επίλυση προβλημάτων, περισσότερη ανθεκτικότητα κάτω από πίεση και δύσκολες καταστάσεις.

Ενδιαφέρον όμως,
παρουσιάζουν κάποιες αναφορές από την αρχαία Ελλάδα, οι οποίες αποδεικνύουν πως ο διαλογισμός δεν ήταν κάτι «ξένο»,  στην αρχαία Ελλάδα.

Στο  Συμπόσιο του Πλάτωνα διαβάζουμε πως ο Σωκράτης διαλογιζόταν συχνά.

Στην αρχή του διαλόγου και ενώ οι συνδαιτυμόνες του τον περίμεναν να μπει μέσα, βλέποντας ότι αργεί έστειλαν έναν δούλο να τον φωνάξει:

 "Φώναξε τον γρήγορα" είπε ο Αγάθων

 Ένας εκ των συνδαιτημόνων ο Αριστόδημος, επενέβη λέγοντας : "Αφήστε τον. Έχει ξέρετε ένα τέτοιο συνήθειο. Παραμερίζει πότε-πότε όπου τύχει και στέκεται ακίνητος".

Σε επόμενο σημείο του διαλόγου ο Αλκιβιάδης, εξιστορεί ένα γεγονός από την μάχη της Αμφίπολης, όπου φαίνεται πως ο Σωκράτης διαλογιζόταν για μια ολόκληρη ημέρα.

.Μία άλλη μαρτυρία από τον  Ιάμβλιχο , αναφέρει πως ο Πυθαγόρας, κατά την διάρκεια του ταξιδιού του στην Αίγυπτο, φαίνεται ότι διαλογιζόταν καθ' όλη την διάρκεια του ταξιδιού.

"Καθ' όλο το διάστημα του ταξιδιού έμεινε (ο Πυθαγόρας ) σε ένα και το αυτό σημείο επί δύο νύκτες και τρεις ημέρες, χωρίς να μετάσχει ούτε τροφής, ούτε ποτού, ούτε ύπνου."

Σήμερα  από τις πιο διαδεδομένες τεχνικές διαλογισμού που διδάσκεται σε 234 μόνιμα κέντρα και 136 ενοικιαζόμενες εγκαταστάσεις σ' όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, είναι ο διαλογισμός Vipassana όπως διδάσκεται από τον S.N. Goenka.  Η Βιπάσανα, που σημαίνει να βλέπεις τα πράγματα όπως είναι στην πραγματικότητα, είναι μια από τις αρχαιότερες τεχνικές διαλογισμού της Ινδίας.  Δεν υπάρχει καμία χρέωση για τα σεμινάρια -ούτε καν για τη διαμονή και διατροφή. Όλα τα έξοδα καλύπτονται από δωρεές ατόμων που έχοντας ολοκληρώσει ένα 10ήμερο σεμινάριο, επιθυμούν να προσφέρουν και σε άλλους την δυνατότητα να ωφεληθούν κι αυτοί.

Καθημερινά στο ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  https://www.ertecho.gr/radio/proto/ (Δευτέρα - Παρασκευή)στις 7:56 και στις 18:56 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΟΠΗΚΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

 Έπρεπε να κοπεί το ρεύμα για να πιάσω το μολύβι.                                Ο κόσμος -τι λέξη!- καταρρέει.                             ...