Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Από πού και γιατί - Σιλουέτα

 

Για το σκοτεινό ή ασαφές περίγραμμα, κυρίως του ανθρώπινου σώματος, το σκιαγράφημα, αλλά και τη γενική εικόνα του σώματος, κυρίως όταν πρόκειται για κομψό και λεπτό γυναικείο σώμα, έχουμε δανειστεί από τη γαλλική τη λέξη σιλουέτα.  Λόγιο δάνειο από γαλλική silhouette η λέξη,  προήλθε από το επώνυμο τού Etienne de Silhouette, που διετέλεσε για 8 μήνες υπουργός οικονομικών τής Γαλλίας το 1759. Το επώνυμο Silhouette, όμως, δεν έχει γαλλική προέλευση και γι’ αυτόν τον λόγο δεν ετυμολογείται μέσω καμίας νεολατινικής γλώσσας.

Η ρίζα εντοπίζεται στην βασκική γλώσσα, και συγκεκριμένα στο σχεδόν ομόηχο επώνυμο Zuloeta (σουλοέτα), λέξη σύνθετη, εκ τού «zulo» (οπή, τρύπα) και «eta» (πολύ, επιπλέον),που αποκαλύπτει ταυτόχρονα και την βασκική καταγωγή τού Etienne de
Silhouette, τού οποίου η οικογένεια καταγόταν από την βασκική πόλη Biarritz τής Βόρειας Γαλλίας και μάλλον απέκρυπτε επιμελώς την εθνικότητά της.

 Στη σύντομη θητεία του Étienne de Silhouette ως Αρχηγού του Υπουργείου Οικονομικών, προσπάθησε να αποκαταστήσει τα οικονομικά του βασιλείου με την αγγλική μέθοδο φορολόγησης των πλουσίων και των προνομιούχων κι αυτό τον έκανε να γίνει αντικείμενο εχθρότητας. Επικρίθηκε από τους ευγενείς συμπεριλαμβανομένου του Βολταίρου, ο οποίος θεώρησε ότι τα μέτρα του, αν και θεωρητικά ωφέλιμα, δεν ήταν κατάλληλα για την εποχή του πολέμου και τη γαλλική πολιτική κατάσταση. Η λιτότητα που προσπάθησε να εφαρμόσει οδήγησε τον όρο à la Silhouette να εφαρμοστεί σε πράγματα που θεωρούνται φτηνά ή λιτά.

Επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μια μορφή τέχνης αυξανόμενης δημοτικότητας ήταν ένα προφίλ σκιάς κομμένο από μαύρο χαρτί. Παρείχε μια απλή και φθηνή εναλλακτική λύση για όσους δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά πιο διακοσμητικές και ακριβές μορφές πορτραίτου. Αυτή η μορφή τέχνης εξακολουθεί να ασκείται μέχρι σήμερα και ονομάζεται κοπή σιλουέτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απογείωση 1976

 Στην εξέδρα του αποχαιρετισμού  το  μαντήλι που ανέμισες  ένα τόνο πιο σκούρο απ' τη θάλασσα δύο απ' τον ουρανό τρύπα σκοτεινή στα ...