Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Από πού και γιατί - "Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη"

  "Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη" λέμε, όταν θέλουμε να τονίσουμε ότι όλες οι προσπάθειες μας και τα μέσα οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα, στον ίδιο σκοπό.

Ο Στράβων γράφει πως οι Ρωμαίοι έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή σε τρία πράγματα: Στην κατασκευή υδραγωγείων, αποχετεύσεων και δρόμων.

"Omnes viae Romam ducunt" είναι το γνωστότατο
 ρωμαϊκό ρητό που έγινε παροιμιακή φράση σ΄ όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου. 

Αντί του "όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη" ίσως θα ήταν πιο σωστό, πιο ακριβές το "όλοι οι δρόμοι ξεκινούν από τη Ρώμη.

Οι ρωμαϊκοί δρόμοι είχαν σχεδιαστεί με πρωταρχικό σκοπό την ασφαλή και γρήγορη μετακίνηση των λεγεώνων από τη Ρώμη προς τις επαρχίες, για να αποτρέπουν κάθε εστία αντίστασης σε οποιοδήποτε σημείο της αχανούς αυτοκρατορίας. Φυσικά με την πάροδο του χρόνου απέκτησαν και εμπορική χρησιμότητα, για τη διακίνηση των αγαθών και τη μετακίνηση του πληθυσμού.  Από τους Ηράκλειους στύλους στην Ισπανία και από το «Τείχος του Αδριανού» στη Σκωτία μέχρι τον Ευφράτη στη Μεσοποταμία, από τη βόρεια Γερμανία έως την έρημο της Βόρειας Αφρικής, περισσότεροι από 370 μεγάλοι δρόμοι με περισσότερα  από 80.000 χλμ. ξεκινούσαν ή κατέληγαν αν προτιμάτε σαν ακτίνες ενός τεράστιου κύκλου στο κέντρο του τότε κόσμου.  

Σύμφωνα με τον ελβετικής καταγωγής εκκλησιαστικό ιστορικό Philip Schaff η φράση « όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη » είναι μια αναφορά στο Milliarium Aureum επίσης γνωστό με τη μετάφραση Golden Milestone ,—το συγκεκριμένο σημείο στο οποίο λέγεται ότι οδηγούσαν όλοι οι δρόμοι. Μια μαρμάρινη κατασκευή που εικάζεται ότι είναι η βάση του ορόσημου υπάρχει στη Ρωμαϊκή Αγορά. Miliario Aureo ), επίσης γνωστό με τη μετάφραση Golden Milestone, (χρυσό ορόσημο) ήταν ένα μνημείο, πιθανότατα από επιχρυσωμένο μπρούντζο, που ανεγέρθηκε το 20 π.Χ  από τον Οκταβιανό κοντά στον Ναό του Κρόνου  στο κεντρικό φόρουμ της αρχαίας Ρώμης . Όλοι οι δρόμοι θεωρούνταν ότι ξεκινούσαν από αυτό το μνημείο και όλες οι αποστάσεις στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μετρήθηκαν σε σχέση με αυτό. Σε αυτό ίσως αναγράφονταν όλες οι μεγάλες πόλεις της αυτοκρατορίας και οι αποστάσεις από αυτές, αν και η ακριβής θέση και η επιγραφή του μνημείου παραμένουν θέματα συζήτησης μεταξύ των ιστορικών.

 Το 2015, τρεις ερευνητές στο γερμανικό εργαστήριο Moovel δημιούργησαν ένα ομοιόμορφο πλέγμα με σχεδόν 500.000 σημεία, πάνω σε χάρτη της Ευρώπης.

Αυτά τα σημεία στον χάρτη, δεν αφορούσαν αρχαίες ή σύγχρονες πόλεις, ήταν απλώς τυχαία. Από αυτά ξεκινούσε μια διαδρομή προς την αυτοκρατορική πρωτεύουσα.

Ακολούθως, η ομάδα χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο για να υπολογίσει την καλύτερη διαδρομή για τη Ρώμη χρησιμοποιώντας σύγχρονες διαδρομές από κάθε ένα από αυτά τα σημεία εκκίνησης.

Τα αποτελέσματά τους οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι υφίσταται ένα πλέγμα δρόμων που οδηγούσαν στη Ρώμη, συνδέοντάς την με άλλες μεγάλες πόλεις, όπως το Λονδίνο, η Κωνσταντινούπολη και το Παρίσι.

«Το πρότζεκτ μας δεν απάντησε στην ερώτηση αν όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη», δήλωσε ο Philipp Schmitt, ένας από τους δημιουργούς του έργου. Το συμπέρασμα που εξάγεται ότι πολλοί από τους μεγαλύτερους αυτοκινητόδρομους της Ευρώπης είναι η «συνέχεια» των τότε ρωμαϊκών δρόμων. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μια πιθανή απάντηση στο αν «Όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στη Ρώμη;» είναι το «όχι», ωστόσο πολλοί έφτασαν τελικά εκεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απογείωση 1976

 Στην εξέδρα του αποχαιρετισμού  το  μαντήλι που ανέμισες  ένα τόνο πιο σκούρο απ' τη θάλασσα δύο απ' τον ουρανό τρύπα σκοτεινή στα ...