Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

Από πού και γιατί - Αγορά, Αγορές

 Αρχικά η λέξη αγορά σήμαινε συνάθροιση λαού, στην πορεία η σημασία της διευρύνθηκε για να καταλήξει στον σημερινό όρο της οικονομίας.

Προέρχεται από το ρήμα «αγείρω» = συγκεντρώνω, και αρχικά σήμαινε «συλλογή». Ετυμολογείται από το αθροιστικό «α» που μαζί με το θέμα γερ- σημαίνουν «πλήθος». Το γερ-προέρχεται από την ινδοευρωπαϊκή ρίζα *ger-=συνάγω, από το οποίο προέρχεται και το λατινικό «grex» (κοπάδι). Στο Ετυμολογικό Λεξικό της Νέας Ελληνικής (Μπαμπινιώτης) βρίσκουμε και μια δεύτερη ετυμολογική πρόταση που θέλει την αγορά από τη ρίζα *a2g-, που συνδέει ετυμολογικά το αγείρω με το άγω.

Στις μυκηναϊκές πινακίδες της Γραμμικής Β΄ η λέξη ((a-ko-ra) συνδέεται με την έννοια «συλλογή» και «κοπάδι»

Στον Όμηρο σημαίνει «συγκέντρωση, συνάθροιση», κυρίως του λαού, , η οποία συγκαλείται από τους άρχοντες, σε αντίθεση με τη συγκέντρωση των αρχόντων που δηλώνεται με τους όρους «βουλή» και «θώκος

Ήδη από την αρχαιότητα η λέξη σημαίνει και τον τόπο συγκέντρωσης, τον χώρο όπου πραγματοποιούνταν οι οικονομικές συναλλαγές των ανθρώπων και ο οποίος τελούσε υπό την προστασία των θεών (Αισχύλος Επτά επί Θήβας, 257), αλλά και τις ίδιες τις διαδικασίες αγοραπωλησίας. Σχετικές αναφορές βρίσκουμε σε αφθονία σε όλους σχεδόν τους κλασικούς και μεταγενέστερους συγγραφείς και ποιητές.

Στην περίοδο ακμής της πόλης-κράτους, η Αθηναϊκή αγορά συγκεντρώνει όλες της έννοιες της λέξης. Εκτός από οικονομικό κέντρο, σ’ αυτήν χτυπούσε η καρδιά του άστεως: ήταν σημείο ενημέρωσης και συζήτησης για τα πολιτικά, κοινωνικά και πνευματικά τεκταινόμενα στην πόλη. Μάλιστα στους αττικούς συγγραφείς συναντούμε και την έκφραση «ἀγορά πλήθουσα» για να δηλωθούν οι πρωινές ώρες της ημέρας, από την ανατολή του ήλιου ως το μεσημέρι.

Σήμερα, η λέξη «αγορά» έχει διατηρηθεί κυρίως στην οικονομία και τις οικονομικές δραστηριότητες. Με την έννοια αυτή βρίσκουμε τα παράγωγα «αγοράζω» , «αγοραστής» και το σπανιότερο «αγοραίος». Μια από τις πιο συνηθισμένες χρήσεις είναι στην έκφραση «λαϊκή αγορά» (υπαίθρια αγορά λαχανικών και φρούτων) και ως πρώτο ή δεύτερο συνθετικό σε λέξεις όπως «ψαραγορά», «κρεαταγορά», «αγοραπωλησία», «αγορανομία».

'Όσο δε για τον πληθυντικό τύπο, η λέξη "Αγορές" Οι αγορές αποτελούνται από τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικά ταμεία, θεσμικούς επενδυτές, hedge funds κλπ.

Όλοι αυτοί επενδύουν τα χρήματα τους με σκοπό την μεγιστοποίηση των κερδών τους. Ο όρος
 έχει αποκτήσει εκτός από την οικονομική και μεταφυσική σημασία καθώς ό,τι αποφασίζουν οι αόρατοι άπληστοι των πολυεθνικών που τις ορίζουν, θεωρείται θέσφατο  και ακολουθείται πιστά με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα για τους πολλούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απογείωση 1976

 Στην εξέδρα του αποχαιρετισμού  το  μαντήλι που ανέμισες  ένα τόνο πιο σκούρο απ' τη θάλασσα δύο απ' τον ουρανό τρύπα σκοτεινή στα ...