Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

Από πού και γιατί - Αύγουστος, Μερομήνια

  Μπήκαμε για καλά στον Αύγουστο που μακάρι να μας φέρει μόνο καλά πράγματα, διακοπές, ξεκούραση και καρπούς, και όχι τις συμφορές που μας κόμισε ο προκάτοχός του Ιούλιος. 

«Αύγουστος», από τη λατινική λέξη «augustus», θα πει «σεβαστός» με αρχική σημασία τον «ευνοημένο από τους οιωνούς» Ο Αύγουστος είναι ο δεύτερος μήνας του χρόνου που πήρε το όνομά του από ιστορικό πρόσωπο τον Οκταβιανό -ο άλλος είναι ο Ιούλιος, από τον Ιούλιο Καίσαρα Κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα το 8 π.Χ. ο Οκταβιανός σημείωσε εξαιρετικές στρατιωτικές επιτυχίες, αναγορεύθηκε Ύπατος και ονομάστηκε προς τιμήν του «Αύγουστος» ο έκτος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου, Προηγουμένως ονομαζόταν Sextilis, έκτος μήνας δηλαδή στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο. Η ονομασία δεν άλλαξε όταν προστέθηκαν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος στην αρχή, κι έτσι ο Sextilis ήταν πια όγδοος μήνας. Αρχικά ο Σεξτίλις είχε 29 μέρες, όταν όμως ο Ιούλιος Καίσαρας έκανε τη μεταρρύθμιση ημερολογίου (που από τότε ονομάστηκε Ιουλιανό), του πρόσθεσε δυο μέρες. Στο αρχαίο Αττικό ημερολόγιο ο Αύγουστος ονομαζόταν Μεταγειτνιών, ήταν αφιερωμένος στον Μεταγείτνιο Απόλλωνα και διαρκούσε από τις 24 Ιουλίου μέχρι τις 22 Αυγούστου. Και τέλος, σύμφωνα με το Βυζαντινό Ημερολόγιο, που άρχιζε τον Σεπτέμβριο, ο Αύγουστος ήταν ο τελευταίος μήνας του χρόνου, οπότε η 31η Αυγούστου εορταζόταν ως Παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς  ολόκληρος ο Αύγουστος είναι αφιερωμένος στην Παναγία, με τις Παρακλήσεις, τη Νηστεία, την Κοίμησή της (15 Αυγούστου), τα Μεθεόρτια, τα Εννιάμερα και την κατάθεση της Αγίας Ζώνης στις 31 Αυγούστου, οπότε τελειώνει το εκκλησιαστικό έτος.

Επίσης, οι δώδεκα πρώτες ημέρες του Αυγούστου ονομάζονταν και «μερομήνια», γιατί οι άνθρωποι πίστευαν ότι προλέγουν τον καιρό: «κάθε ημέρα κι ένας μήνας». Δηλαδή, η πρώτη ημέρα θα μας πει για τον καιρό του Αυγούστου, η δεύτερη  του Σεπτεμβρίου, η τρίτη  του Οκτωβρίου η τέταρτη του Νοεμβρίου κοκ.  

Τα Μερομήνια αμφισβητούνται από την επίσημη μετεωρολογία. Έχουν όμως ακόμα αρκετούς υποστηρικτές κυρίως ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο. Για το πότε ξεκινούν να τα παρατηρούν τις ημέρες, οι γνώμες διίστανται. Κάποιοι ξεκινούν  από την 1η Αυγούστου έως και την 12η Αυγούστου, ενώ άλλοι ξεκινούν με το παλιό ημερολόγιο, ήτοι από τις 14 Αυγούστου έως και τις 25 Αυγούστου.

 Σύμφωνα με τους υποστηριχτές των μερομηνίων:

Όταν έχει αέρα, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι άστατος. Όταν υπάρχουν άσπρα σταθερά σύννεφα, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα έχει βροχές. Όταν υπάρχουν άσπρα σύννεφα που τρέχουν ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι χιονιάς. Όταν υπάρχουν σκούρα σύννεφα ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι κρύος. Όταν ο ουρανός είναι καθαρός, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι καλός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απογείωση 1976

 Στην εξέδρα του αποχαιρετισμού  το  μαντήλι που ανέμισες  ένα τόνο πιο σκούρο απ' τη θάλασσα δύο απ' τον ουρανό τρύπα σκοτεινή στα ...