Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

ΑΝΕΝΔΟΙΑΣΤΑ

Ανενδοίαστα πράττει, όποιος δεν αμφιβάλλει, δεν διστάζει δεν αμφιταλαντεύεται και δρα ανεπιφύλακτα.

 Οι ανενδοίαστοι δεν έχουν επιφυλάξεις.   Η ανενδοίαστη ιδιοτέλεια, ο αδίστακτος καιροσκοπισμός, η ιδεολογική ασυνέπεια είναι ηθικά ομοειδείς περιπτώσεις. Το επίθετο ανενδοίαστος -η -ο, διαχρονικό δάνειο από την ελληνιστική κοινή, μορφολογικά αναλύεται σε αν- στερητικό + ενδοιασ- (όπως στην αρχαία ελληνική ἐνδοιαστός < ἐνδοιάζω) +  ἐν δοιῇ=σε αμφιβολία.

 Η αμφιβολία είναι η αρχή της σοφίας, κατά τον Αριστοτέλη. Εκείνος που πιστεύει είναι ευτυχισμένος, εκείνος που αμφιβάλλει είναι σοφός, σύμφωνα με Ουγγρική παροιμία. Βέβαια οι πολιτικοί συνήθως έχουν αντίθετη άποψη: " Ο μόνος περιορισμός για να πραγματώσουμε το μέλλον μας είναι οι αμφιβολίες του σήμερα. Ας βαδίσουμε μπροστά με πίστη δυνατή και ζωντανή", υποστήριζε ο Φρανγκλίνος Ρούσβελτ. Η εξουσιαστές έχουν κάθε λόγο να φοβούνται το σκεπτικιστή, επειδή σπάνια μπορούν να επιβιώσουν όταν αντιμετωπίσουν την αμφιβολία.

"Γηράσκω αεί αναθεωρών", έγραψε ο Μανόλης Αναγνωστάκης. "Η αμφιβολία δεν είναι μια ευχάριστη κατάσταση, αλλά η βεβαιότητα είναι μία παράλογη κατάσταση", κατά τον Βολτέρο. Το να διαλέξεις όμως την αμφιβολία σαν φιλοσοφία ζωής. είναι σαν να διαλέγεις την ακινησία σαν μοναδικό μέσο μεταφοράς. Τρία πράγματα είναι καλά σε μικρές ποσότητες και βλαπτικά σε μεγάλες η ζάχαρη, το αλάτι και η αμφιβολία. Σοφία ίσως είναι ο τόπος που συναντιόνται η αμφιβολία και η σιγουριά.. Αλλά έχω τους ενδοιασμούς μου.



 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κολωνάκι - Κατσικάδικα - Σκομπία

  Οι επεκτάσεις των υφιστάμενων αστικών κέντρων για την κάλυψη των αυξημένων οικιστικών αναγκών που έχουν προκύψει από την αστυφιλία, αποτελ...