Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

ΒΙΒΛΟΣ - ΒΙΒΛΙΟ

  Το βυβλίον ή βιβλίον είναι υποκοριστικό του ουσιαστικού βύβλος ή βίβλος, το οποίο στην αρχαιότητα αναφερόταν στο φυτό πάπυρος, στον φλοιό του ίδιου φυτού  εκ του οποίου παραγόταν η γραφική ύλη και συνεκδοχικά στον ίδιο, τον περιτυλιγμένο με επεξεργασμένα φύλλα παπύρου, κύλινδρο. 

Σύμφωνα με τους περισσότερους μελετητές, λέξη προέρχεται από το όνομα της φοινικικής πόλης Βύβλος, η οποία κατά την αρχαιότητα ήταν μεγάλο  ναυτιλιακό και εμπορικό κέντρο, κυρίως λόγω της εξαγωγής παπύρου. Σήμερα θεωρείται η παλαιότερη συνεχώς κατοικούμενη πόλη του κόσμου και έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Στην αρχαία Ελλάδα λέξη εμφανίζεται συχνότερα από το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. και σταδιακά καθιερώνεται , όπως μαρτυρείται από τα κείμενα του Αριστοφάνη, του Πρόκλου, του Πλάτωνα, του Ξενοφώντα, του Αριστοτέλη και άλλων αρχαίων συγγραφέων

 Με τον όρο Βίβλος περιγράφεται η Εβραϊκή Βίβλος του ιουδαϊσμού αλλά και ο συνδυασμός αυτής, δηλαδή της Παλαιάς Διαθήκης, που αναφέρεται στη προ Χριστού εποχή και της Καινής Διαθήκης, που αναφέρεται στην παρουσία του Χριστού, τη διδασκαλία του και στις Επιστολές και Πράξεις των Αποστόλων, του χριστιανισμού.

.  Σχεδόν όλες οι θρησκείες και τα ιερά τους βιβλία, υποστηρίζουν την κυριαρχία των γυναικών από τους άνδρες και την προωθούν ως κάτι πραγματικά επωφελές για εκείνες.

Από αρκετούς σύγχρονους μελετητές των  γραφών, η Παλαιά Διαθήκη θεωρείται ότι προάγει την πατριαρχία σε μεγαλύτερο βαθμό από τις άλλες γραφές.

Το Odin Text  ένα λογισμικό που δημιουργήθηκε προκειμένου να αναλύσει και να συγκρίνει την Παλαιά και τη Καινή Διαθήκη, καθώς και μια αγγλική έκδοση του Κορανίου από το 1957 στην μετάφραση του Ινδού λόγιου Μαουλάνα Μουχάμαντ Αλί, κατέδειξε πως εκ των τριών Γραφών, το περιεχόμενο της Παλαιάς Διαθήκης  είναι το πιο βίαιο. Οι δολοφονίες και η καταστροφή αναφέρονται λίγο περισσότερο στην Καινή Διαθήκη (2,8%) σε σχέση με το Κοράνι (2,1%). Η Παλαιά Διαθήκη όμως προηγείται εμφανώς –σχεδόν με διπλάσια ποσοστά σε σχέση με το Κοράνι― όσον αφορά τις αναφορές σε καταστροφές και δολοφονίες με ποσοστό 5,3%.

Στα οκτώ συναισθήματα, η Βίβλος συγκέντρωσε υψηλότερο σκορ στον «Θυμό» και χαμηλότερο σκορ στην «Χαρά» -σε σχέση πάντα με το Κοράνι (λεπτομέρεια: Η Παλαιά Διαθήκη αποδείχτηκε αρκετά πιο βίαιη από την Καινή Διαθήκη).



Ένα ενδιαφέρον επίσης πείραμα, έγινε στην Ολλανδία -το 2015- από την εκπομπή Dit is Normaal.  Δύο νεαροί παρουσιαστές, μετά την  επίθεση στο Bataclan.  στις 13 Νοεμβρίου στο Παρίσι και την αναζωπύρωση της ισλαμοφοβίας, με τα δημοσιεύματα  για τη «θρησκεία της βίας»,  που ταπεινώνει τις γυναίκες,  αποφάσισαν να το κάνουν θέμα. Πήραν μια Βίβλο και υπογράμμισαν κομμάτια της τα οποία αναφέρονται, στη θέση της γυναίκας που είναι να υπακούει τον άνδρα, στο ότι η γυναίκα απαγορεύεται να διδάσκει, στο ότι η αγάπη μεταξύ δύο ανδρών είναι σατανική και οι άνδρες πρέπει να πεθάνουν, ότι αν πιάσεις έναν να κλέβει πρέπει να του κόψεις το χέρι κ.λπ.  Οι δημοσιογράφοι σκέπασαν το εξώφυλλο της Βίβλου – έβαλαν του Κορανίου. Βγήκαν στον δρόμο και ρώτησαν ολλανδούς πολίτες, όλων των ηλικιών, τη γνώμη τους για αυτά τα αποσπάσματα. Όλοι ανεξαιρέτως, τα βρήκαν σκοταδιστικά και βάρβαρα και πως δεν συνάδουν με τον δυτικό πολιτισμό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κολωνάκι - Κατσικάδικα - Σκομπία

  Οι επεκτάσεις των υφιστάμενων αστικών κέντρων για την κάλυψη των αυξημένων οικιστικών αναγκών που έχουν προκύψει από την αστυφιλία, αποτελ...