Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Αυθεντικός Αφέντης

 Σύμφωνα με το λεξικό Merriam-Webster, η αγγλική λέξη της χρονιάς 2023 ήταν  το «authentic», Το «authentic» (αυθεντικός -ή -ό) ήταν η λέξη που αναζητήθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στις ΗΠΑ στην ψηφιακή έκδοση του λεξικού αγγλικών..

Η δημοφιλία της λέξης αυξήθηκε επειδή «η διαχωριστική γραμμή μεταξύ αληθινού  και ψεύτικου γίνεται όλο και πιο θολή», επισήμανε η συντακτική ομάδα, γεγονός που επιβεβαιώνεται  από το επόμενο λήμμα με τις περισσότερες διαδικτυακές αναζητήσεις, τη λέξη «deepfake», που χρησιμοποιείται για την τεχνολογία που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη που επιτρέπει την πειστική παραποίηση ηχητικών περιγραφών και τη δημιουργία ψευδών βίντεο τα οποία αναπαράγονται στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

αὐθεντικός-ή, -ό (αὐθεντικός, -ή, -όν) αυθέντης
1. έγκυρος, γνήσιος
2. αυτός που ανήκει ή αναφέρεται στον αυθέντη, τον άρχοντα
Αυτος+ίημι/αυτο-έντης/αυτέντης. Το ρήμα ίημι έχει μετοχή αορίστου είς-έντος με δασεία κι έτσι προκύπτει το αυθέντης

Στον Οιδίποδα Τύραννο (107)  όμως του Σοφοκλέους διαβάζουμε και τη λέξη αυτοέντης, που παραπέμπει στην πρωταρχική μορφή της λέξης ‘αυθέντης’. Και στις δυο περιπτώσεις, η σημασία της λέξης  δηλώνει αυτόν που φονεύει με τα ίδια του τα χέρια, τον φονιά και τον αυτόχειρα

Κι ενώ αρχικά η λέξη ‘αυθέντης’ δήλωνε τον οποιοδήποτε φονιά, σταδιακά απέκτησε τη σημασία του γαιοκτήμονα, του αφεντικού, του Κυρίου, του δουλοκτήτη Κυρίου: του δουλοκτήτη γαιοκτήμονα που ήταν και φονιάς, καθώς δεν είχε τον παραμικρό ενδοιασμό να σκοτώσει κάποιον δούλο του με τα ίδια του τα χέρια, χωρίς βέβαια να υποστεί καμία απολύτως κύρωση.

Στο επόμενο στάδιο η λέξη αυθέντης, εκτός από τη σημασία ‘πλούσιος, κτηματίας, απόλυτος Κύριος, άρχων, απεριόριστος δυνάστης, ιδιοκτήτης απέκτησε κι αυτήν του πρωτουργού  μιας πράξης, του διοικητή μιας  επαρχίας, του ανώτερου άρχοντα.

. Η αυθεντία αρχικά δήλωνε την ισχύ την οποία αποκτά κάποιος που είναι αυθέντης, Κύριος, αλλά και την ιδιότητα και το αξίωμα του Κυρίου. Και καθώς ο Κύριος είναι ο κάτοχος της γνώσης, η λέξη αυθεντία δηλώνει πλέον τον βαθύ γνώστη μιας τέχνης ή μιας επιστήμης. Ο δε συνδυασμός Κύριος και γνώση παράγει και τη σημασία του απόλυτου κύρους μιας γνώσης ή πληροφορίας, δηλαδή παράγει τη σημασία της γνησιότητας/εγκυρότητας, της αυθεντικότητας.

Έτσι οι φονιάδες γίνανε αφέντες κι οι Αμερικάνοι κυρίαρχοι του κόσμου.


>Αξίζει τέλος να προβληματιστούμε στο κατά πόσο είχε δίκιο ο Γερμανός διανοητής Χέρμπερτ Μαρκούζε που πίστευε πως:"Η δυνατότητα να εκλέγεις ελεύθερα αφέντες δεν εξαλείφει ούτε τους αφέντες ούτε τους δούλους Η δυνατότητα να διαλέγεις ελεύθερα ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία εμπορευμάτων και υπηρεσιών, δε σημαίνει ότι είσαι ελεύθερος, όταν για να γίνεται αυτό θα πρέπει να ζεις σαν δούλος".-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κολωνάκι - Κατσικάδικα - Σκομπία

  Οι επεκτάσεις των υφιστάμενων αστικών κέντρων για την κάλυψη των αυξημένων οικιστικών αναγκών που έχουν προκύψει από την αστυφιλία, αποτελ...