Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Προσφυγικό Δελτίο 8/1/2020

Μια απλή ανακοίνωση δυο φιλενάδων στο facebook  αρκούσε για να σηκωθεί ένα κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους ανθρώπους που ζουν στη Μόρια έξω από το KΥΤ, στα γύρω χωράφια, ξεχασμένοι στο έλεος του χειμώνα. Πολίτες της Λέσβου, ξεχύθηκαν στα χωράφια της «ζούγκλας», κατέγραψαν τις ανάγκες της κάθε σκηνής ξεχωριστά και έδωσαν στους πρόσφυγες αυτά που είχαν ανάγκη. Η κίνηση διαδόθηκε γρήγορα σε όλη τη χώρα και ήδη  δημιουργούνται εστίες συλλογής και αποστολής ειδών πρώτης ανάγκης σε αρκετές πόλεις, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού.

Να μεταφερθούν οι ευάλωτοι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται περιμετρικά του ΚΥΤ στο Βαθύ στα δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού για να προφυλαχθούν από τις κακές καιρικές συνθήκες- όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση ζητά ο δήμος Ανατολικής Σάμου που διοργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα της Τρίτης στο λιμένα Μαλαγαρίου.

Τις πραγματικά άθλιες συνθήκες διαμονής προσφύγων και μεταναστών στη ΒΙ.ΑΛ., ζητώντας παράλληλα την παρέμβαση του Δήμου για την παραχώρηση χώρων διαμονής την χειμερινή περίοδο, θίγουν σε ξεχωριστές ανακοινώσεις τους οι δημοτικές παρατάξεις «Χιακή Συμπολιτεία» και «Δίκτυο Πολιτών» καθώς και η Ν.Ε. Χίου του ΣΥΡΙΖΑ


Η ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου ανακοίνωσε χθες τον διπλασιασμό των επιχειρήσεών της κατά το 2020, ιδιαίτερα για την ενίσχυση της παρουσίας της στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Μάλτα, μετά την έκρηξη των μεταναστευτικών ροών κατά το 2019. Με 550 μέλη προσωπικού στην Ελλάδα, η EASO προβλέπει τον «τριπλασιασμό των κοινωνικών λειτουργών» και την παροχή πιο στοχευμένης βοήθειας «για την υποστήριξη της υποδοχής στα hot-spot». Τον περασμένο χρόνο, η Ελλάδα υποδέχθηκε 62.445 άτομα, έναντι 32.742 το 2018, η Μάλτα 3.405, δηλαδή διπλάσιους σε σχέση με το 2018, ενώ στην Κύπρο έφθασαν 7.647, έναντι 4.307 το 2018.


Ο καιρός την Πέμπτη: Στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά και τις Κυκλάδες  λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στην Κρήτη τοπικές βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.
Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια
.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απογείωση 1976

 Στην εξέδρα του αποχαιρετισμού  το  μαντήλι που ανέμισες  ένα τόνο πιο σκούρο απ' τη θάλασσα δύο απ' τον ουρανό τρύπα σκοτεινή στα ...