Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Από που και γιατί - μέδουσα

   Η Μέδουσα στην ελληνική μυθολογία ήταν μία από τις τρεις Γοργόνες  στις οποίες αναφερθήκαμε σε προηγούμενη εκπομπή .  Από τις τρεις αυτές αδελφές η Μέδουσα ήταν η θνητή αλλά και η πιο γνωστή καθώς γύρω απ' αυτήν πλέκονται  διάφοροι μύθοι. Σύμφωνα με τον Ησίοδο ήταν η πιο φριχτή από τις αδερφές της και ως θνητή θανατώθηκε, ύστερα από προτροπή του Πολυδεύκη, από τον Περσέα, που την αποκεφάλισε βοηθούμενος από τους θεούς.

 Κατά την εκδοχή του Οβίδιου ήταν τόσο όμορφη που ο Ποσειδώνας θέλησε να ενωθεί μαζί της και μεταμορφωμένος σε άλογο ήρθε σε επαφή την αποπλάνησε στον ιερό χώρο της Αθηνάς. Η θεά, εξοργισμένη με το γεγονός, καθώς δεν μπορούσε να έρθει σε ρήξη με τον Ποσειδώνα ξέσπασε πάνω στη Μέδουσα. Την σκότωσε και νεκρή την μεταμόρφωσε σε απεχθές τέρας, που αντί για μαλλιά είχε φίδια. Η ασχήμια της ήταν τέτοια, που όποιος την κοιτούσε στο πρόσωπο πέτρωνε.  
Και στις δύο εκδοχές ὁ Περσέας τὴν σκότωσε καὶ παρέδωσε τὸ κεφάλι της στὴν Αθηνά, ἡ οποία τὸ έβαλε στην ασπίδα της σαν προστασία, μετατρέποντας κάθε εχθρό  της σε πέτρα.
Το Μέδουσα είναι  μετοχή γένους θηλυκού ενεργητικού ενεστώτα του αρχ. ρήματος μέδω:  μετρώ, συμβουλεύω, άρχω, κυριαρχώ, προστατεύω. Η μετοχή   "μέδουσα" σημαίνει την προστάτιδα, την κυρίαρχο, την φύλακα. Το ίδιο ρήμα δημιούργησε την Μήδεια και την Ανδρομέδα.
Η Μέδουσα επηρέασε την τέχνη από πολύ καιρό  ο  Caravaggio, δημιούργησε 2 πίνακες με το ίδιο θέμα, έναν το 1596 και έναν το 1597 οι πίνακες του Caravaggio γνωστοί και ως “Ο Αποκεφαλισμός της Μέδουσας”, αποτυπώνουν τη στιγμή που ο Περσέας αποκεφάλισε τη γοργόνα, ενώ το κεφάλι της είναι ακόμα ζωντανό. Ο Gianni Versace, ο ιδρυτής του πασίγνωστου οίκου μόδας, επέλεξε την Μέδουσα για σύμβολό του, στην ανθρώπινη μορφή της όμως
 Επίσης ο Νταλί σε ένα σχετικά άγνωστο έργο του την απεικονίζει σουρεαλιστικότατα με μαλλιά πλοκάμια   Ο Μπενβενούτο Τσελίνι  την περίοδο 1545 – 1554,
χύτευσε  ένα μπρούτζινό άγαλμα που σήμερα βρίσκεται στη Φλωρεντία, στην πλατεία Piazza della Signoria και στο οποίο ο Περσέας στο υψωμένο αριστερό του χέρι κρατάει επιδεικτικά το κεφάλι της Μέδουσας. Τέλος θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε πως από την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020 κοσμεί  το πάρκο απέναντι από το Ανώτατο Δικαστήριο στο Μανχάταν ένα δίμετρο γλυπτό της Μέδουσας, η οποία φέρεται αυτή να κρατάει κομμένο κεφάλι του Περσέα. Καθόλου τυχαίο το μέρος που είναι τοποθετημένο. Η τοποθέτηση του έργου στο συγκεκριμένο σημείο ήταν μια συνειδητή επιλογή του καλλιτέχνη, Λουτσιάνο Γκαρμπάτι (Luciano Garbati) καθώς βρίσκεται απέναντι από το δικαστήριο όπου καταδικάστηκε  όπου καταδικάστηκε ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν και άλλοι βιαστές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απογείωση 1976

 Στην εξέδρα του αποχαιρετισμού  το  μαντήλι που ανέμισες  ένα τόνο πιο σκούρο απ' τη θάλασσα δύο απ' τον ουρανό τρύπα σκοτεινή στα ...