Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Από πού και γιατί - Αριθμολογία

 
Η Αριθμολογία από το αριθμός + λόγος είναι ενδογενές δάνειο από την γαλλική arithmologie, δημιούργημα του Γάλλου φυσικού και μαθηματικού  Αντρέ Αμπέρ - του θεμελιωτή της θεωρίας της ηλεκτροδυναμικής.  Στον όρο αριθμολογία ο Αμπέρ συμπεριέλαβε την έννοια της επιστήμης των αριθμών, την Αριθμητική και την Άλγεβρα.

 Σήμερα ως αριθμολογία ορίζεται οποιοδήποτε από τα πολλά παραδοσιακά συστήματα ή πίστεις στη μυστικιστική ή εσωτερική σχέση μεταξύ των αριθμών και των φυσικών αντικειμένων ή όντων και συνδέεται συχνά με το παραφυσικό, όπως η αστρολογία και παρόμοιες μαντικές τέχνες. Η αριθμολογία με συστήματα όπως η ισοψηφία ήταν δημοφιλής ανάμεσα στους πρώτους μαθηματικούς, όπως ο Πυθαγόρας, αλλά δεν θεωρούνται πλέον τμήμα των μαθηματικών και ορίζονται ως ψευδομαθηματικά από τους περισσότερους  σύγχρονους επιστήμονες.
Κατά τον Πυθαγόρα:
 Τα πάντα στη φύση είναι ομοιώματα των αριθμών. Τα στοιχεία των αριθμών είναι στοιχεία των όντων. Οι αριθμοί είναι η ουσία των πραγμάτων. Ολόκληρος ο ουρανός είναι Αρμονία και Αριθμός.
Τα όσα γνωρίζουμε για τον Πυθαγόρα και την θεωρία των αριθμών, τα οφείλουμε κυρίως στον Αριστοτέλη και στο έργο του Μετά τα Φυσικά.
Στη σχολή του ο Πυθαγόρας δίδαξε προφορικά και η διδασκαλία του κρατιόταν με όρκο, απόλυτα μυστική. Συγγράμματα δεν άφησε. Και αφ' ότου πέθανε, για έναν σχεδόν αιώνα, δεν γράφτηκε τίποτα για τη ζωή του και το έργο του. Από τότε μέχρι και σήμερα, μυστήριο και θρύλος περιβάλλει την προσωπικότητά του.
Ωστόσο κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο Πυθαγόρας υπήρξε από τις οξυδερκέστερες και πλατύτερες διάνοιες της ελληνικής αρχαιότητας.
Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο να υπογραμμιστεί, πως η περί Αριθμών Θεωρία του Πυθαγόρα δεν έχει καμιά σχέση με τις διάφορες αφελείς προλήψεις και δεισιδαιμονίες που αναπτύχθηκαν στο πέρασμα των κατοπινών αιώνων στους διάφορους λαούς, από αμόρφωτους ανθρώπους που ταύτισαν ορισμένους αριθμούς με την έννοια του Καλού και άλλους του Κακού, ξεχωρίζοντας τους σε "γούρικους" και "γρουσούζικους". Δεν υπάρχουν "καλοί και "κακοί" αριθμοί. Δεν είναι δυνατόν να αναλύσουμε όλες τις μαθηματικές και φιλοσοφικές ιδιότητες της  περί Αριθμών Θεωρίας του Πυθαγόρα. Είναι σημαντικό όμως να τονιστεί ότι η Πυθαγόρειος Θεωρία αποτελεί ένα σπουδαίο φιλοσοφικό σύστημα, στοιχεία του οποίου χρησιμοποίησαν μερικά από τα μεγαλύτερα πνεύματα όπως ο Πορφύριος, ο Ιάμβλιχος, ο Φίλωνας, ο Άγιος Ιουστίνος, ο Χρυσόστομος και ο Πλάτωνας, σύμφωνα με τον οποίο οι ιδέες είναι αριθμοί.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απογείωση 1976

 Στην εξέδρα του αποχαιρετισμού  το  μαντήλι που ανέμισες  ένα τόνο πιο σκούρο απ' τη θάλασσα δύο απ' τον ουρανό τρύπα σκοτεινή στα ...