Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Εκμετάλλευση vs Αξιοποίηση

 Η εκμετάλλευση είναι διαχρονικό δάνειο (καθαρεύουσα ἐκμετάλλευσις) από την αρχαία ελληνική, με κυριολεκτική σημασία την εξόρυξη του μετάλλου από το έδαφος.  Μεταλλευτική είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα της εξόρυξης μεταλλευμάτων, ορυκτών και πετρωμάτων. Σήμερα συνηθέστερα η εκμετάλλευση ορίζει τη χρήση πόρων, καταστάσεων, συναισθημάτων, ανθρώπων, για οικονομικό κέρδος ή άλλο όφελος, κατά θεμιτό ή και αθέμιτο τρόπο. Για παράδειγμα, μπορεί να αφορά την εκμετάλλευση φυσικών πόρων, την εκμετάλλευση εργαζομένων ή την εκμετάλλευση ιδεών.

Η αξιοποίηση, από το άξιος + ποιώ είναι η διαδικασία ή το αποτέλεσμα του αξιοποιώ. Στο πλαίσιο της ενέργειας, η αξιοποίηση αναφέρεται συνήθως στη σύλληψη και μετατροπή φυσικών πηγών όπως ο άνεμος, η ηλιακή ενέργεια ή το νερό σε χρησιμοποιήσιμη ενέργεια. Οι εταιρείες και τα άτομα συχνά επενδύουν στην αξιοποίηση πόρων για τη βελτίωση της αποδοτικότητας, τη μείωση του κόστους και την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Αν και οι λέξεις Εκμετάλλευση και Αξιοποίηση, εμφανίζονται ως συνώνυμες υπάρχει ειδοποιός διαφορά που πολλές φορές αγνοείται

Άλλο η εκμετάλλευση του ανθρώπινου δυναμικού κι άλλο η αξιοποίηση. Με λίγα λόγια η αξιοποίηση έχει μόνο θετικό πρόσημο ενώ η εκμετάλλευση διφορούμενο. 

Για την El Dorado η εκμετάλλευση στις Σκουριές είναι ¨αξιοποίηση", για τη Χαλκιδική και το ευρύτερο περιβάλλον, μη αναστρέψιμη καταστροφή.

 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κολωνάκι - Κατσικάδικα - Σκομπία

  Οι επεκτάσεις των υφιστάμενων αστικών κέντρων για την κάλυψη των αυξημένων οικιστικών αναγκών που έχουν προκύψει από την αστυφιλία, αποτελ...