Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Ξένιος Ζευς - Ξένιος Δεν-Δίας

   Ο Δίας, ή Ζεύς σύμφωνα με την αρχαία ελληνική θεογονία, ήταν ο «Πατέρας των θεών και των ανθρώπων». Ένα από τα πολλά προσωνύμιά του ήταν το "Ξένιος", λόγω της προστασίας  που παρείχε στους ξένους, εξόριστους, πρόσφυγες και μετανάστες που ζητούσαν άσυλο.                                                                                   
                                  
  

Η φιλοξενία αποτελούσε σημαντικό θεσμό στην Ελλάδα. Με τον όρο «φιλοξενία» εννοούμε την υποδοχή και την ενδελεχή περιποίηση του επισκέπτη στην οικία του οικοδεσπότη. Ετυμολογικά προέρχεται από τις λέξεις φιλώ, που σημαίνει αγαπώ, και ξένος. Μάλιστα, η φιλοξενία ήταν μια ιερή πράξη που συνοδευόταν από μία ολόκληρη διαδικασία φροντίδας των επισκεπτών. Στην Ομηρική Εποχή, το εθιμοτυπικό της φιλοξενίας  ίσχυε για όλους τους κατοίκους των πόλεων-κρατών της Ελλάδας. Συνεπώς, ο Ξένιος Δίας συνδέεται με την ελληνική φιλοξενία και ήταν εκείνος που εγκαθίδρυσε και σφράγισε την αγάπη των ανθρώπων για τον συνάνθρωπό τους, μέσα από έναν θεσμό.
.                                                  

  
Στις μέρες μας ο Ξένιος Ζευς ή Ξένιος Δίας, είναι εταιρική ονομασία δεκάδων τουριστικών επιχειρήσεων και ενός φορέα Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας. 

Αν και ο όρος «Ξένιος Ζευς» παραπέμπει σε φιλοξενία, τον Αύγουστο του 2012, οξύμωρα, παραπλανητικά και ρατσιστικά, ο «Ξένιος Ζευς» μετετράπει σε επιχείρηση «σκούπα» επικών διαστάσεων με σκοπό την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.                                         Υπουργός τότε Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ήταν ο  Ν. Δένδιας.         Θεωρώ πως θα ήταν δόκιμο στο πογκρόμ, που διήρκησε περισσότερο από ένα χρόνο και καταγγέλθηκε, από πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις, να είχε δοθεί ο κωδικός "Ξένιος Δεν-Δίας"





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κολωνάκι - Κατσικάδικα - Σκομπία

  Οι επεκτάσεις των υφιστάμενων αστικών κέντρων για την κάλυψη των αυξημένων οικιστικών αναγκών που έχουν προκύψει από την αστυφιλία, αποτελ...